Aktuális

Rettegésben tartják a nyulakat a túlszaporodó székkutasi varjak

A Csongrád megyei település környékén annyira elszaporodtak a vetési varjak, hogy nemcsak a termést dézsmálják meg, hanem énekesmadarakat és nyulakat is zsákmányolnak.

A túlszaporodó varjak miatt aggódnak az erődkerülők a székkutasi pusztán, a madársereg ugyanis kipusztítja az énekesmadarakat, és komoly veszélyt jelent a kisnyulakra is, alig látni már a környéken nyulat – írja a Bors a Délmagyarország cikke alapján.

A varjak rengeteg kárt okoznak a gazdáknak is, rájártak a napraforgóra és a kukoricára, amikor még tejes volt a magjuk. A vetési varjak ennek ellenére védett madarak, mivel a fokozottan védett kék vércse a fészküket használja költésre. Más hasznuk viszont csak az, hogy megtizedelik az egér- és pocokállományt.

Egy férfi szerint nekik azt mondták a szakemberek, hogy 140 költő varjúpár él a térségben, de úgy véli, ez képtelenség, mivel a környéken több ezer állat található. Jövőre még többen lesznek, mert egy pár 4-5 tojást rak, tíz éve pedig még egyetlen vetésivarjú-pár sem fészkelt Csongrád megyében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top