Abban nincs meglepetés, hogy a zöldségek és a gyümölcsök hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, épp ezért fontos kellő figyelmet fordítanunk arra, hogy a mindennapi rutin részévé váljon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. Ne hagyd ki a gyümölcsöt tízóraira, uzsonnára, salátaként vagy desszertként sem! A reggeli gabonafélék tetejére, de az évszaktól függően akár a palacsintába is tehetsz gyümölcsöt. Elsősorban frisset fogyassz, de eheted szárított, fagyasztott vagy konzervformában is. Amikor gyümölcslevet választasz, dönts a 100 százalék gyümölcstartalmú mellett.
Ezeket tudtad a gyümölcsökről?
A kiviben több C-vitamin van, mint a narancsban.
A banán rostjait textilek és papír készítéséhez is felhasználják.
A paradicsom a világ legnépszerűbb gyümölcse. (Igen, ezzel sokan vitába szállnának, de a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs.)
A banán kicsit radioaktív is. Ez azért van, mert megtalálható benne a kálium egy természetben előforduló radioaktív izotópja. Nem kell azonban aggódni, a fogyasztásával járó sugárterhelés az átlagos napi mennyiség körülbelül 1 százaléka, és rövid idő alatt 100 millió banánt kellene ahhoz megennünk, hogy halálos dózist kapjunk.
A gránátalmában 1400 mag is kifejlődhet.
(Forrás:BuzzFeed)