Életmód

Ilyen egy boldog vakvezető tanuló gyerekkora 

Egy kutyagyerek, hasonlóan az embergyerekhez, játszva ismeri meg a környezetét. Felfedez, tapasztal, mindent megnéz, és kipróbál, hogy megértse az őt körülvevő világot.

 

„A kölyök az kölyök, olyan, mint egy gyerek. Eszik, alszik, játszik, sétál, közben szívja magába az ingereket, tanulja a nagyvilágot. Mint a kisgyerek, játszótérre jár, ott tanul meg egy csomó mindent, elmegy anyuval boltba, postára, barátnőkhöz, ügyintézni, közben megismeri a világot” – mondta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska. Hozzátette, ahhoz, hogy boldog „gyerekkoruk” legyen, szükségük van arra, hogy ismerkedjenek, játsszanak a többi kutyával és persze a testvéreikkel is. 

baráthegyi vakvezető kutya oktatás tanulás játék

Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

„Nyugodt szívvel állítom, hogy egy ilyen tanulónak ugyanolyan szép, változatos kölyökkutyaélete van, mint »civil« társainak” – ezt pedig már Maróthy Miklós, az alapítvány leggyakorlottabb önkéntes kölyöknevelője mondja, aki már a negyedik vakvezető tanulót neveli. „A kölyök naponta tanul valami újat, mindezt rengeteg játékkal, szeretettel. A munkát, azaz a tanulást, soha nem visszük túlzásba, persze nem is lehet.”

„A növendék mindennap legalább egy, de inkább két alkalommal szabadon sétál fél-egy órát vagy többet a haverokkal, ilyenkor szabad játék van és futkosás. Naponta egyszer-kétszer rövidebb-hosszabb ideig tanul, azt is játékosan, sok jutalomfalattal. Lényeg az, hogy ennek ideje és komolysága mindig az adott kutya terhelhetőségéhez van szabva, mindig egyéni, hogy ki mennyit dolgozik. Eleinte több rövid foglalkozás, később már hosszabbak, ki hogy halad” – foglalta össze Komondi Piroska.

baráthegyi vakvezető kutya oktatás tanulás játék

Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kuty Iskola

Az alapítvány önkéntes nevelői beszéltek arról is, hogy sokaknak egyáltalán nem egyértelmű, hogy a vakvezető tanulók benn vannak velük a lakásban. „Volt, aki csodálkozott, hogy családtagként kezeljük, hogy velünk nyaralnak, hogy együtt kirándulunk, úszunk, aztán pihenünk a szálláson” – mesélték. 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola minden hónap első hétvégéjén nyílt tréninget tart, ahol szívesen látja a vakvezető kutya képzés és a kölyöknevelés iránt érdeklődőket. Az aktuális találkozó időpontját Facebook-oldalukon teszik közzé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top