Életmód

A britek után az EU is leszámolna a szívószállal

Drámai a helyzet: minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba.

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról – írja az Index.

A Bizottság szakértők véleményét kérte ki arról, melyik az a 10 műanyag termék, amelyet a leggyakrabban begyűjtenek a tengerpartokról. A lista élén a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a szívószálak álltak. Amint sikerül ezeket egyszerűen és olcsón másik, környezetbarát termékkel helyettesíteni, az EU-ban be fogják tiltani a használatukat.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 2025-ig a tagországoknak az italos műanyag palackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük, például úgy, hogy betétessé, visszaválthatóvá teszik őket. A tagországokat arra is köteleznék, hogy valamilyen eszközzel csökkentsék a gyorséttermek által használt műanyag poharak és csomagolás mennyiségét is.

Mint arról korábban beszámoltunk, betiltják a műanyag szívószálat és fültisztítót Nagy-Britanniában, sőt a britek hadat üzennek a nedves törlőkendőnek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top