Életmód

SUP jóga: “kint a vízen megszabadulsz a városi élet behatároltságától, a végesség érzésétől”

Itt a nyár, de vajon milyen hatással van ránk az erősen bekorlátozott, nagyvárosi életmód után a szabad, végtelen tér, a víz, a napsütés, egyáltalán maga a természet? Cikkünkben pszichológiai és sportoktatói szempontból jártuk körbe, hogy az elemi erők jelenléte mire tanítja meg az embert és hogyan használható mindez akár a hétköznapok problémáinak megoldásában. Benke Valéria, pszichológus és Nagy Kinga a Viharsarok Vitorlás Központ oktatója vezet be minket a lélek és természet harmóniájának titkaiba.

Mennyire szabadul fel a tudat, hogyan nyugtat meg pszichésen a szabadban, természetben végzett sport?

Alapvetően mindenképp jó hatása van annak is, ha a szabadban vagyunk és annak is, ha sportolunk. A kettő együtt pedig nyilvánvaló, hogy még inkább erősítik egymást. Ha mindeközben pedig nem lóg rajtunk valamilyen kütyü, például nem hallgatunk közben zenét, akkor sokkal inkább a “testünkbe kerülhetünk”, tudatosabbak lehetünk arra, ami odabent történik, legyen az testi vagy akár lelki. Fontos lehet például, hogy a négy fal közül kikerülve megváltozik a percepciónk, sokkal tágasabb térbe kerülünk, ami visszahathat, tehát lehet, hogy új ötleteink is támadnak. De vannak olyanok is, akiket ez megijeszt, mert a megszokott helyükön érzik magukat biztonságban. Természetesen az ő esetükben is jó, ha elkezdenek kifele kapcsolódni, akár a természettel, akár más emberekkel, de ami fontos, hogy nem mindenkinek megy ez azonnal, tehát azt nem mondhatjuk, hogy “ha kimész, rögtön jó lesz neked”. Nem, lehet, hogy az elején nagyon szokatlan és bizonytalan lesz, de érdemes elindulni.

A SUP jógában a mozgás és egyfajta filozófia keveredik, tehát a testre és a lélekre is hat, hogyan építkezhetünk ennek pozitív hatásaiból?

Erre az a megoldás, ha kipróbáljuk. Ha tényleg oda tudunk figyelni arra, hogy a különböző gyakorlatok milyen hatással vannak a testünkre, a lelkünkre, az elménkre, akkor mi magunk tárhatjuk fel, hogy a saját életünkben hogyan tudjuk ezt továbbvinni. Ez mindenkinek az egyéni útja.

A víz, a napsütés, a szél, olyan elemi erők, amiknek a kiismerésével az életünket is jobban kézben tarthatjuk, ráadásul rájövünk, hogy ha a természettel összhangba kerülünk, azzal a saját természetünkhöz is közelebb jutunk. Nem lehet, hogyha a minket körbevevő őserőre jobban figyelnénk az életünk is könnyebb lenne?

Meggyőződésem, hogy de. Annyit azonban módosítanék a kérdésen, hogy a lényeg nem az, hogy az életünket még jobban kézben tartsuk. A baj ugyanis néha pont az, hogy túlságosan kézben tartjuk, ragaszkodunk az ideákhoz, a vágyainkhoz. A természetből pont azt a ciklikusságot tanulhatjuk meg, amitől annyira félünk. A lent és a fent váltakozása, az élet és a halál körforgása, a jó és a rossz periódusok az életünkben. Szóval amíg azon dolgozunk, hogy mindig csak jó legyen minden az életünkben, addig nagy energiabefektetéssel leszünk sikertelenek. Amikor a cél az, hogy együtt tudjunk élni azzal, hogy van, amikor nehéz, de ennek ellenére rá tudjuk bízni magunkat az életre, az Istenre, Brahamara, kinek mi a hitrendszere, ott már van esély.

A Balaton maga a változás, a szél, a hullámok, a természet a meghatározó

A SUP jóga a test és a lélek sportja, legnagyobb előnye, hogy erősít, dinamikus hajlékonyságot fejleszt, de a mentális hatás is kézzel fogható.

Fotó: Szakács Péter

“Egyrészt itt ugye csak egy dologra tudsz koncentrálni, rajta kell maradni a deszkán, a feladatot próbálod megcsinálni, ezáltal minden mást kiengedsz magadból” – mondta kérdésünkre Nagy Kinga, a Viharsarok Vitorlás Központ oktatója.

joga

Fotó: Szakács Péter

“Másrészt, ha kint vagy a nyílt vízen, közelebb kerülsz egyfajta végtelen állapothoz, megszabadulsz a civilizáció, a városi élet behatároltságától, a végesség érzésétől. Könnyebben elfogadod azokat a dolgokat, amiket a mindennapokban nem tudsz, békésebbé válsz. Van, aki csak egy napra ugrik le a Viharsarokba, ők elsősorban Budapestiek. Leginkább közép és felsővezetők, akiken nagy a nyomás a hétköznapokban. Itt, ha kicsit többe is kerül egy SUP jóga óra, akkor is megéri, hiszen egy olyan dimenzióba kerülsz, aminek az értéke nem mérhető pénzben. Persze érdemesebb hosszabb időre jönni, vannak jógatáborok is, szárazföldi és vízi jógagyakorlatokkal, ezt a lehetőséget leginkább a 30+os hölgyek szokták szeretni. Aki jógázik annak is új kihívást jelent a vízen megcsinálni a gyakorlatokat. A szárazföldi jógához képest a pici kis mikromozgások miatt sokkal több izom bekapcsol. Mindenki saját képességeinek megfelelően próbálgathatja magát, nincsenek elvárások, szabályok. Érdemes belegondolni abba is, hogy egy jógateremben, zárt, sokszor levegőtlen térben milyen élményt ad a jóga és  milyen ugyanez kint a szabadban, ahol érzékeled a víz nyugtató mozgását, a nap fényét, a madarak hangját, mindez olyan plusz élményt ad, ami semmihez sem hasonlítható. Fontos, hogy aki a SUP jógát már gyakorolja, az a szörfözésnél is előnyt jelent, mert a windsurfnél is az első lépések azzal indulnak, hogy egyensúlyozunk a deszkán, ami a SUP jógánál alap. Folyamatos gyakorlással egyrészt egyre könnyebbé válnak a gyakorlatok, a deszkával, a vízzel való viszonyod is változik, egyre jobban tudod kontrollálni a helyzeteket, folyamatosan fejlődsz..De a természetet is egyre inkább kiismered, a Balatonon nincs két egyforma nap, a szélirány például naponta többször is változik, a hullámok formája, nagysága, ereje is mindig más.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top