Életmód

38 éves férjétől válik a 11 éves kislány

Miután apja férjhez adta egy felnőtt férfihoz, súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie.

Szudánban a lányok több mint egyharmada a 18. születésnapja előtt házasodik meg, 12 százalékuk pedig még 15 éves kora előtt. A házasságkötés 10 éves kortól legális.

A CNN riportjában Amal álnéven emlegetett kislány mindössze 11 éves és épp válik 38 éves férjétől.

Amal általános iskolába járt, amikor a felnőtt férfi megkérte a kezét, apja pedig áldását is adta a házasságra, melyet hamarosan meg is kötöttek.

A férfi, akinek volt már egy másik felesége is, rendszeresen verte Amalt, aki kétszer is az apjától kért segítséget, ő azonban mindkét alkalommal visszaküldte a kislányt a férjéhez. Ma már bánja, hogy így tett. A bádogosként dolgozó férfi hat lányát neveli egyedül és állítása szerint a hagyomány és a becsület jegyében házasította ki a lányát, rendkívül fiatal kora ellenére.

Számos szudáni család azért adja férjhez nagyon fiatalon a lányát, mert abban reménykedik, hogy így megmenekül a szegénységtől, az erőszaktól és a családi szégyentől. A hajadon nőket ugyanis megbélyegzik, terméketlennek vagy épp „nem házasságra valónak” titulálják. A valóságban azonban a gyerekmenyasszonyoknak gyakran fizikai, szexuális és pszichológiai erőszakkal kell szembenézniük. Amal apja azonban saját bevallása szerint nem gondolta, hogy ezek lehetnek a következményei, ha gyerekként adja férjhez a lányát. Bízott abban, hogy a férj gondoskodni fog a lányáról, tiszteli majd, és hagyja, hogy folytassa a tanulmányait.

Amikor a bántalmazások mindennapossá váltak, Amal a rendőrségtől kért segítséget. Az orvos, aki megvizsgálta, megerősítette, hogy súlyosan bántalmazták. A kislány jelenleg arra vár, hogy kimondják a válását, visszatérhessen az iskolába és újra találkozhasson a barátaival. Szeret babákkal játszani, és számos füzetet töltenek már meg a versei.

Édesapját az Amallal történtek nem tántorítják el attól, hogy a többi lányát is fiatalon férjez adja.

Amikor arról kérdezték a kislányt, mit tanácsolna azoknak a lányoknak, akik a korai házasság ellen harcolnak, azt mondta: „Legyenek bátrak. Azt kívánom, bárcsak én is bátrabb lettem volna.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top