A cikk címe természetesen nem vicc. Már két éve annak, hogy tudósok egy kisebb csoportja a Stanford egyetemen felfedezte az anyacsótányok tejében, illetve az általuk, az utódaik táplálására termelt tejszerű folyadékban rejlő szuper erőt.
A csótányok közt akad ugyanis olyan, amely az emlősökhöz hasonlóan kifejlett utódokat hoznak a világra, de nem csak ez érdekes információ, hanem az általuk termelt folyékony „bébiételük” is. A csótánytej egészen különleges, tápláló fehérjekristályokat tartalmaz. A kutatók úgy vélik, hogy ez az anyag négyszer olyan tápláló, mint mondjuk a hagyományos tehéntej. Sőt, a tápértékversenyben szintén az erős mezőnyben szereplő bivalytejet is maga mögé utasítja, amelynek a háromszorosát adja energia téren…
A Science Alert oldalán megjelent cikk szerint ez a 2016-os felfedezés egészen komoly távlatokat nyit az éhínség és az alultápláltság problematikájával küzdő földrészek esetében is. Akadnak, akik egyenesen úgy vélik, hogy a jövőben ez lehet akár a kulcs a Föld egyre növekvő népességének megfelelő táplálására is. A dolgot kicsit nehezíti, hogy a csótányok nagy része valójában nem termel tejet, kivéve a Diploptera punctata nevű fajt. Ez egyelőre az egyetlen olyan ismert csótány, amely rendkívüli módon, a már említett fehérje kristályokkal táplálja kicsinyeit.
Persze mindez jelenleg még csak elmélet, de a felfedezés óta eltelt két évben komoly erőfeszítéseket is tettek a témában. Egy nemzetközi tudóscsapat egy indiai kutatóintézetben (Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine) most éppen azon dolgozik, hogyan tudnánk az értékes kristályokat megsokszorozni valahogy. „Ezek a kristályok olyanok, mint egy komplett fogás, vannak benne proteinek, zsírok és cukrok, az összes eszenciális aminosavval együtt” – mondja Sanchari Banerjee kutató.
Ez az út persze nem a nyugati világ számára annyira átütő, ahol már most is probléma a túlzott kalóriabevitel. Azoknak viszont, akik nem tudják bevinni a szükséges kalóriamennyiséget naponta, egy nagyon gyors, és könnyű útját jelentheti a (kiegészítő) táplálkozásnak.
„Kifejezetten megbízható, fantasztikus fehérjekiegészítők lehetnek” – mondta Subramanian Ramaswamy, a kutatás vezetője. Ha a terv beválik, és a kutatások sikerrel járnak, akkor a termelés megsokszorozásával sokkal hatékonyabban lehetne kinyerni ezt a jótékony a szuperfoodokkal vetekedő anyagot, amelynek az ízéről eddig érdekes módon még senki nem nyilatkozott…