Életmód

Több tucat daru repült elektromos vezetéknek a Hortobágyon

68 madár pusztult el.

Tucatjával pusztultak el a darvak a Hortobágyon, miután az éjszakázóhelyük felé repülve a hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A baleset a pródi térségben, hajdúböszörményi és balmazújvárosi külterületen történt november 10. környékén. A természetvédelmi őrszolgálat tagjai összesen 68 madarat találtak. Ezek többsége már nem élt, de volt néhány súlyos sérülést szenvedett példány, amelyeket azonnal állatorvosi felügyelet alá helyeztek. De hiába: olyan súlyos sérüléseik voltak, hogy muszáj volt elaltatni őket.

A nemzeti park szerint sajnos nem egyedi esetről van szó, ködös időben elő szoktak fordulni hasonló esetek. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság azonnal egyeztetni kezdett a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt.-vel a probléma megoldásával kapcsolatban. A cég közölte, hogy madáreltérítő berendezések felszerelését tervezi, amelyek javítják a vezetéksodrony láthatóságát.

Képünk illusztráció: magasfeszültségű távvezetékek oszlopai Nádudvar határában, darvakkal a háttérben (MTVA/Bizományosi: Lehotka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top