A legtöbben már gyerekkorban megtanulják, hogy nem szerencsés túlsózni az ételeket, hiszen ha egy bizonyos szint fölé kerül a bevitt mennyiség, a szervezetünk bánhatja. Azt viszont, hogy kinek mit jelent a túl sok só, általában sajnos nem a határértékek szabályozzák, hanem az, hogy milyen ízkultúrába nőtt bele valaki, na meg hogy milyen ízvilág elégíti ki a igényeit. Annak ellenére, hogy a túlzott sóbevitel kockázatot jelent, sokan nem veszik figyelembe, hogy a testnek valójában mire lenne szüksége.
A felnőttek szervezetében 80-100 gramm nátrium gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról, az idegrendszeri ingerületek átviteléről, a szénhidrát- és fehérje-anyagcseréről és a megfelelő izomműködésről – valamint a folyadékháztartás szabályozásában is szerep jut az ásványi anyagnak. Ha viszont a fenti értéket túllépi a bevitt mennyiség, az problémát okozhat. Ugyanis a túl sok só fogyasztásához is kötik az orvosok a magas vérnyomás kialakulását, ami az ásványi anyag hatására, a test fokozott folyadék-visszatartása miatt jelenthet veszélyt. A magas vérnyomás pedig hosszabb távon további komoly megbetegedések előszobája lehet.
Azoknak, akik úgy látják, hogy a környezetükhöz képest túl sok sót fogyasztanak, érdemes szakemberekkel konzultálni, és mihamarabb csökkenteni a bevitt nátrium mennyiségét. A feladat azonban nem olyan egyszerű, amilyennek látszik, ugyanis amíg az otthon főtt ételek esetében lehetünk tudatosak, addig a feldolgozott élelmiszerek kapcsán nem egyszerű kideríteni, mennyi az azokban lévő só.
Ezt ismerte el a kaposvári székhelyű Kométa, és felelős élelmiszeripari gyártóként olyan termékeket dobott piacra, amelyek sótartalma 25 százalékkal kisebb. A kék címkékkel fémjelzett élelmiszereik nemcsak egészségesebbek, de azok ízélménye is változatlan. A Kométa nem titkolt célja, hogy minél magasabb beltartalmi értékű termékeket gyártson, és elkerülje a szükségtelen adalékanyagok használatát. Mivel Magyarországon a sóbevitel többszöröse az ajánlottnak, a csökkentett sótartalmú termékek gyártása volt a cég kiemelt célja.
A gyártó minőségi alapanyagokat használ termékeihez, amelyek most már nemcsak a kiváló ízek miatt népszerűek, hanem tökéletesen beleillenek a tudatosan táplálkozók étrendjébe is. Mi sem igazolja ezt jobban, mint a cég ügyvezető igazgatójának, Giacomo Pedranzininek a szava, aki azt mondta, hogy a Kométánál csak olyan termékeket készítenek, amiket a saját családjaiknak is szívesen kínálnak. Vannak gluténmentes, szójamentes, laktózmentes, tejfehérjementes készítményeik, sőt glutamátmenteseket is találunk a Kométa kínálatában.