Életmód

Aranyos téli jelenettel emlékeztet a téli napfordulóra a Google nyitóoldala

Holnaptól hosszabbodnak a nappalok.

A mai napon egy aranyos téli jelenet fogadja az internetezőket a Google nyitóoldalán. Természetesen azért, mert ma van a téli napforduló, vagyis ma este, egészen pontosan 23 óra 22 perckor kezdődik a csillagászati tél – írja az Időkép.

Google

Ilyenkor érjük el azt a pillanatot, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb mértékben hajlik el a Nap sugaraitól. Ez azt is jelenti, hogy ma lesz az év legrövidebb nappala (és következésképp az év leghosszabb éjszakája), holnaptól kezdve már folyamatosan hosszabbodni fognak a nappalok.

Az Időkép ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a legkorábbi napnyugta és a legkésőbbi napkelte időpontja nem a téli napfordulóra esik. Előbbi hazánkban december 11. környékén esedékes, idén például december 10-re esett. Ezen a napon Budapesten már 15 óra 54 perckor elkezdődött a kora este. A legkésőbbi napkelte pedig az év utolsó napján, december 31-én esedékes, amikor a fővárosban 7 óra 30 percig kell várni az első napsugarakra.

A meteorológiai vonatkozás mellett természetesen meg kell említeni, hogy rengeteg népi szokás is kötődik a téli napfordulóhoz. Régen például nem a karácsonyt és Krisztus születését ünnepelték, hanem a fény győzedelmeskedését a sötétség felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top