Életmód

Megvan az étrend, amellyel elkerülheted a legveszélyesebb betegségeket

Évente 11 millió haláleset lenne elkerülhető az ideális étrend követésével.

Kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és krónikus betegségért felelős világszerte, mint az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, a dohányzás és a védekezés nélküli szex együttvéve.

Tizenhat ország 37 szakértője kidolgozott egy ajánlást, amely segít elkerülni a rákot, az elhízást és a diabéteszt. A „Föld egészsége” (Planetary Health) elnevezésű étrend olyan globális problémákra is megoldás, mint a globális felmelegedés vagy az élelmiszer-hulladékok csökkentése.

A fenntartható és egészséges étrend kialakítása drasztikus, az élelmiszer-termelésben is jelentkező változásokat jelentene. Egészségünk és bolygónk megóvásához globális szinten csökkenteni kellene a vörös húsok és a cukor fogyasztását, továbbá kétszer annyi gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és magvakat kellene ennünk.

Fontos, hogy odafigyelj, mit eszel. Fotó: pexels.com

Ne legyenek illúzióink! Az élelmiszerekhez való aránytalan hozzáférés miatt szinte elképzelhetetlen, hogy a világ alkalmazkodni fog ehhez az ideális étrendhez, de szétnézve a saját konyhánkban már ma is tehetünk környezetünk és bolygónk egészségért.

Földi Nikoletta–Szauer Melinda – Centrál Médiaakadémia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top