Életmód

Szívmelengető módszerrel nyugtatja meg demenciában szenvedő édesanyját egy nő

Az ötletre egy brit háziorvosnak köszönhetően mára gyakorlatilag az egész világ felfigyelt.
demencia üzenőtábla twitter

A brit háziorvos, dr. Philip Grimmer nemrég egy demenciában szenvedő betegét látogatta meg otthonában, amikor a konyhában valami olyasmire lett figyelmes, amit korábban egyik betegénél sem látott. Az egyik falra ugyanis, nagyjából szemmagasságban egy üzenőtábla volt kifüggesztve, amire a beteg gondoskodó lánya a következő, rövid üzeneteket írta:

  • Minden rendben van.
  • Ne aggódj, mindenki jól van.
  • Nem költözöl.
  • Senki sem költözik.
  • Rendszeresen idd az orvosságod, mert javítani fog a memóriádon.

„Megvallom őszintén, nem egy demenciában szenvedő páciensemnél jártam már a pályafutásom alatt, de még sehol sem láttam ilyen szívmelengető, mégis praktikus megoldást a szorongásaik és a félelemeik enyhítésére” – idézi a BBC az orvost, aki elárulta, elsősorban azért osztotta meg Twitter-oldalán a tábláról készült fotót, hogy felhívja a kollégái figyelmét a módszerre.

„Álmomban sem gondoltam, hogy a képet ezután több mint 40 ezren meg fogják majd osztani” – mondja dr. Grimmer, aki a beteg hozzátartozójától megtudta azt is, hogy édesanyja korábban számtalanszor hívta fel őt pánikba esve, azokkal a kérdésekkel, amikre most már ott találja a választ a táblán. „Rettenetes volt hallani a kétségbeesést a hangjában. Arra gondoltam, ha a kis üzenetekkel meg tudom spórolni neki ezt a rémületet, már megérte.

Az üzenőfalról készült fotó azóta egyébként nemcsak a Twitteren, de a Reddit nevű közösségi oldalon is megállíthatatlanul terjed. Sőt! Amellett, hogy egyre több ember figyelmét hívja fel a demenciára, a kép rávette a felhasználókat, hogy megosszák saját bevált módszereiket is:

„Az apósom fényvisszaverő ragasztószalagot tett az édesanyja szobája és a fürdőszoba közé, hogy, egyrészt megkönnyítse az éjszakai fürdőszoba-használatot, másrészt megelőzze az esetleges baleseteket.”

Az otthonban, ahol dolgozom, mi is használunk ilyen táblákat. Minden betegünk ágya felett van egy, amire leggyakrabban a hobbijaikat írjuk fel, és azt, ami érdekli őket. Ezzel leginkább az ápolók dolgát könnyítjük meg, akik a segítséggel gyorsabban kapcsolatot tudnak teremteni a betegeinkkel. Az eredmények pedig magukért beszélnek!

„A magam részéről a táblára felírnám azt is, hogy: Nyugodtan használd a mosdót! A nagymamám ugyanis, aki szintén demenciában szenvedett évekkel ezelőtt, azt gondolta, nem szabad kimennie vécére.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top