Életmód

Már napi 10 perc gyaloglástól jobb lesz a memóriád

Nem kell ahhoz naponta tízmillió lépést megtenni, hogy az agyadra jó hatással legyen a mozgás.

Az Alzheimer’s Association hivatalos szaklapjában több tanulmány is megjelent már, melyekben leírják, milyen hatással van a mozgás az Alzheimer-kórra, és úgy általában az agyunkra.

Az októberi lapszámban a gyaloglást járták körbe alaposan. Az első bemutatott kutatás során a Bostoni Egyetem munkatársai 2700 alany fizikai aktivitását vetették össze a tervezési képességekkel, a memóriával és a szótanulással, és

azt találták, hogy már napi 10-21 perc gyaloglás is javítja a memóriát.

Persze ez a 10-21 perc mozgás élénk kell, hogy legyen, nem elég, ha csak andalgunk az utcán kutyasétáltatás címén. Az viszont jó hír, hogy nem kötelező rögtön maratont futni, ha javítani akarunk az agyi funkciókon, és tenni akarunk az Alzheimer ellen.

memória agy gyaloglás kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

További két kutatás eredményeit is publikálták ebben a lapszámban, melyek kapcsolatot kerestek a gyaloglás sebessége és a demencia esélyének csökkentése között. Az elsőben a Rotterdami Erasmus Egyetemen 4500 idősebb, demencia nélkül élő résztvevőnél vizsgálták a gyaloglási sebességet, az időt és a lépésszélességet, amiből kiderült, hogy azok, akik kevésbé jól szerepeltek ezeken a gyaloglós teszteken, nagyobb eséllyel tapasztaltak kognitív hanyatlást, ami akár a demencia előszobája is lehet.

A másodikban a Newcastle Egyetemen 110 különböző életkorú ember gyaloglási stílusát elemezték, köztük olyanokét is, akiknek demenciája vagy Alzheimer-kórja van. Az eredmények azt mutatják, hogy a betegségektől függően megváltozik a gyaloglás formája is, például a demenciában szenvedők asszimetrikusan sétálnak.

A tanulmányok konklúziója tehát egyértelműen az, hogy ha szeretnénk frissen és egészségesen tartani az agyunkat, naponta minimum tíz perc intenzív mozgásra van szükségünk. Tíz perce pedig szerencsére mindenkinek akad, ráadásul a gyaloglás teljesen ingyen van, és bárhol gyakorolható – szóval tényleg csak egy kényelmes cipő és némi motiváció kell hozzá, hogy minél tovább ereje teljében tudjon működni az agyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top