Életmód

A szex serkenti a memóriát… 50 felett

A vitaminok szedése, a keresztrejtvényfejtés, a nyelvtanulás mellett most itt a következő, meglehetősen hatékonynak tűnő természetes memóriafejlesztő módszer az 50 felettiek számára: ez pedig nem más, mint a szex.

Ötven felett egyre több mindenkinél jelentkezik a feledékenységgel járó memóriazavar problémája. Kezdetben egyszerű feledékenységnek, szórakozottságnak tűnhet, de ha egyre gyakrabban jelentkezik, és a mindennapokban is fennakadást eredményez, jobb, ha megpróbálunk tenni ellene. Az egyik ilyen természetes módszer lehet kutatások szerint a szexuális élet intenzív gyakorlása, ami főleg az 50 feletti nőknél eredményes mint memóriaserkentő.

Ez komoly!

Az Archives of Sexual Behavior magazinban nemrégiben megjelent tanulmány szerint elsősorban az 50 feletti nők memóriájára kedvezően hat a rendszeres szex, kevésbé feledékenyek, mint szexuálisan unatkozó társaik. Az intim együttlét közben felszabaduló hormonok ugyanis kedvezően hatnak az agyra, a lélekre és természetesen a párkapcsolatra is. A szakértők szerint a szexualitás az agy hippokampuszát stimulálja, mely a rövid távú memória központja.

Nem csak a memóriának jó

A szex persze amellett, hogy kellemes tevékenység, és a rövid távú memória felfrissítésében is szerepet játszik, erősíti immunrendszerünket, csakúgy, mint szív- és érrendszerünket, segít formában tartani fizikálisan is. Fájdalomcsillapító hatású, főként, ha migrénes fejfájásról van szó. A szex közben felszabaduló endorfin ilyenkor ugyanis az agyra közvetlenül ható endorfinként működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top