nlc.hu
Életmód

Ez a 7 összetevő javíthatja a memóriát

Ez a 7 hatóanyag tényleg javítja a memóriát – 11 másik viszont nem sokat ér

A tudományos bizonyítékok alapján ennyire hatásosak az étrend-kiegészítőkben található, memóriajavítónak reklámozott alkotóelemek.

Az agyműködést és az idegrendszer egészségét javító étrend-kiegészítőkre hatalmas a kereslet, becslések szerint az efféle készítmények piaca 2030-ra világszinten eléri majd a 16 milliárd dollárt. Sokan azért vásárolnak ilyen termékeket, mert azt remélik, hogy javítja a memóriájukat vagy legalább szinten tartja. De vajon tényleg így van? Milyen tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy valóban hatásosak?

A Saint Louis Egyetem orvostudományi karának munkatársai nemrégiben a memóriajavítónak reklámozott étrend-kiegészítők hatékonyságát vizsgálták, eredményeiket pedig a CNS Drugs című folyóiratban publikálták. A Psychology Today cikke szerint a tudósok megnézték a kereskedelemben kapható termékeket, majd listázták az összetevőiket: tanulmányukban 103 különböző memóriajavítónak mondott alkotóelemet azonosítottak, de minden termék tartalmazott legalább egyet az alábbi 18 összetevőből. Íme a leggyakrabban használt anyagok és röviden a hatékonyságuk.

1. Apoaequorin

Az apoaequorin egy kalciummegkötő fehérje, amely a fluoreszkáló medúzákban (Aequorea victoria) található meg. Az apoaequorint tartalmazó készítményt olyan étrend-kiegészítőként forgalmazzák, amely támogatja az agy egészségét és segít az öregedéssel összefüggő memóriavesztés ellen. Viszont gyártó által közölt információkon kívül csak korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre az anyagról, és azok is ellentmondásosak.

2. Ashwagandha

Ashwagandha

Az ashwagandha szárított gyökere (Fotó: Wikipedia)

Az álombogyóként vagy téli cseresznyeként is ismert ashwagandha (Withania somnifera) nevű gyógynövényt a hagyományos indiai gyógyászatban gyakran használják. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes Indiából származó bizonyítékok arra utalnak, hogy javíthatja a kognitív képességeket mind az egészséges felnőttek, mind az enyhe kognitív károsodásban szenvedők esetében.

3. Karnitin

A karnitin egy olyan aminosav-származék, amely fontos szerepet játszik az anyagcserében és a szervezet energiatermelésében. Fokozza az izmok erőnlétét, hatékony az izomláz csökkentésében és a testzsír mérséklésében. Ugyanakkor vizsgálatok szisztematikus áttekintése során nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy egészséges felnőtteknél a karnitin szedése hatékony lenne a kognitív funkciók hanyatlása ellen.

4. Kolin

A kolin a B-vitaminok családjába tartozó esszenciális tápanyag, amelynek a memória szabályozásában is szerepe van. A kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a kolin pótlása javítja a memóriát egészséges felnőtteknél, a memóriapanaszokkal küzdő embereknél és demenciában szenvedőknél.

5. Q10 koenzim

Az ubikinonnak is nevezett Q10 koenzim az antioxidáns tulajdonságairól ismert. Ám arról nem áll rendelkezésre megbízható bizonyíték, hogy szedésével javulnának a neurodegenerációval járó folyamatok, lassulna a szellemi leépülés és megelőző hatása lenne a demenciával szemben.

6. Kávékivonatok

A kávékivonatok és a koffein fokozzák a rövid távú memóriát. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a kávénak van-e pozitív hosszú távú hatása a memóriára, segít-e például a kognitív hanyatlás megelőzésében vagy az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében.

7. Gyömbér

A gyömbért évszázadok óta használják élelmiszerként és fűszerként. Egyes összetevői egészségügyi előnyökkel, például gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak. A gyömbér fokozhatja a kognitív funkciókat is. Egy randomizált, placebóval kontrollált, kettős vak vizsgálat – amikor sem a páciens, sem az orvos nem tudja, hogy ki kapott hatóanyagot és ki placebót – arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér javítja a munkamemóriát (a rövid távú emlékezetet) a középkorú, egészséges nőknél.

8. Ginkgo biloba

Gingko biloba levele

Gingko biloba levele (Fotó: Unsplash)

Bár a páfrányfenyőként is ismert ginkgo biloba leveléből készült kivonatokat különféle alternatív gyógyászati célokra használják (például a jobb keringés érdekében), nincs szilárd tudományos bizonyíték arra, hogy megakadályozhatná a memória romlását vagy a demenciát.

9. L-teanin

A zöld teában található L-teanin egy aminosav. Bár néhány tanulmány kimutatta a zöld tea lehetséges memóriajavító hatását, az ital más vegyületeket (koffeint, flavonoidokat) is tartalmaz, így nehéz megmondani, hogy az L-teanin okozza-e ezeket az előnyöket.

10. Huperzin A

A kínai mohafajból (Huperzia serrata) származó gyógynövény, a huperzin A blokkolja az acetilkolin-észteráz enzimet. Emiatt lehetséges, hogy segít az Alzheimer-kór kezelésében, bár a kutatási bizonyítékok minősége alacsony.

11. Süngomba

Süngomba

Süngomba (Fotó: Wikipedia)

Az oroszlánsörény gomba néven is ismert gyógygomba potenciális memóriajavító hatását három randomizált, kontrollált kísérletben vizsgálták. Mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy a süngomba javította a kognitív funkciókat idősebb felnőtteknél. Tekintettel azonban a kis mintákra és a kis hatásnagyságra, az eredmények csak előzetesnek tekinthetők.

12. Omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsavat egészséges zsírként emlegetik, mert jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Egyes kutatások szerint elősegítheti az agy egészségét is. Ugyanakkor három placebó-kontrollált kísérlet áttekintése nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy ezek a zsírok hatékonyak az Alzheimer-kór kezelésében.

13. Egyéb polifenolok

A memóriajavító étrend-kiegészítők potenciálisan jótékony hatása – a fenti néhány hasznos összetevőn kívül – a flavonoidok jelenlétével magyarázható. Ezek a polifenolok egy alosztályát alkotják, és megtalálhatók a legtöbb zöldségben és gyümölcsben. Kutatások szerint védőhatással bírnak a szív- és érrendszeri, valamint a neurodegeneratív betegségek – például az Alzheimer- és Parkinson-kór – ellen. A polifenolokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a szőlő, a vörösbor, a bogyós gyümölcsök és a kakaóbab.

14. Foszfatidilszerin

A foszfatidilszerin egy lipid és a sejtmembrán egyik összetevője. Korlátozott kutatások szerint csökkenti a memóriazavarokat és a kognitív diszfunkciót az időseknél.

15. Kurkuma

Kurkuma egy kanálban

Kurkuma (Fotó: Unsplash)

A kurkuma egy fűszer, amely egy kurkumin nevű polifenolt tartalmaz. Egy 2021-es szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumin szedése összefüggésbe hozható a rövid távú memória javulásával. A kontrollcsoporthoz képest azonban a kurkumint szedők több gyomor-bélrendszeri mellékhatásról, például gyomorpanaszokról számoltak be.

16. B-vitamin

A B9 és a B12 vitaminok fontos szerepet játszanak az idegek és az agy egészségében. Ennek ellenére nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a B-vitamin pótlásának milyen előnyei vannak a kognitív működésre egészséges felnőtteknél.

17. D-vitamin

Idősebb nő információt keres a telefonján a kezében tartott gyógyszerről

Nem minden „csodaszer” javítja a memóriát (Fotó: Getty Images)

A kalcium felszívódásának és az erős csontok kialakulásának elősegítése mellett a D-vitamin szerepet játszhat az agyműködésben is. De vajon a szedése javítja-e a kognitív funkciókat? Lehetséges. Egy 2021-es szisztematikus áttekintés szerint például a vizsgálatok 50 százaléka „vegyes eredményeket mutatott, egynegyedük negatív eredményeket, a fennmaradó negyedük pedig pozitív hatást mutatott ki a D-vitamin-kiegészítés és a kognitív teljesítmény között”.

18. E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Bár úgy tűnik, hogy az E-vitamin egészséges felnőtteknek nem segít a kognitív képességek terén, egyes adatok szerint lassíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását.

TL;DR

Szóval akkor melyek az étrend-kiegészítőkben található összetevők, amelyek javítják a memóriát?

Nem volt elegendő bizonyíték, hogy segít:

  • apoaequorin,
  • Q10 koenzim,
  • kávékivonatok,
  • L-teanin,
  • omega-3 zsírsav,
  • B6-vitamin,
  • B9-vitamin,
  • B12-vitamin.

Van néhány tudományos bizonyíték arra, hogy ez a hét összetevő szedése kedvezően hat a memóriára:

  • ashwagandha,
  • kolin,
  • kurkuma,
  • gyömbér,
  • süngomba,
  • polifenolok,
  • foszfatidilszerin.

Vegyes eredmények születtek az alábbi anyagokról:

  • karnitin,
  • ginkgo biloba,
  • huperzin A,
  • D-vitamin,
  • E-vitamin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top