nlc.hu
Életmód
Szívmelengető módszerrel nyugtatja meg demenciában szenvedő édesanyját egy nő

Szívmelengető módszerrel nyugtatja meg demenciában szenvedő édesanyját egy nő

Az ötletre egy brit háziorvosnak köszönhetően mára gyakorlatilag az egész világ felfigyelt.
demencia üzenőtábla twitter

A brit háziorvos, dr. Philip Grimmer nemrég egy demenciában szenvedő betegét látogatta meg otthonában, amikor a konyhában valami olyasmire lett figyelmes, amit korábban egyik betegénél sem látott. Az egyik falra ugyanis, nagyjából szemmagasságban egy üzenőtábla volt kifüggesztve, amire a beteg gondoskodó lánya a következő, rövid üzeneteket írta:

  • Minden rendben van.
  • Ne aggódj, mindenki jól van.
  • Nem költözöl.
  • Senki sem költözik.
  • Rendszeresen idd az orvosságod, mert javítani fog a memóriádon.

„Megvallom őszintén, nem egy demenciában szenvedő páciensemnél jártam már a pályafutásom alatt, de még sehol sem láttam ilyen szívmelengető, mégis praktikus megoldást a szorongásaik és a félelemeik enyhítésére” – idézi a BBC az orvost, aki elárulta, elsősorban azért osztotta meg Twitter-oldalán a tábláról készült fotót, hogy felhívja a kollégái figyelmét a módszerre.

„Álmomban sem gondoltam, hogy a képet ezután több mint 40 ezren meg fogják majd osztani” – mondja dr. Grimmer, aki a beteg hozzátartozójától megtudta azt is, hogy édesanyja korábban számtalanszor hívta fel őt pánikba esve, azokkal a kérdésekkel, amikre most már ott találja a választ a táblán. „Rettenetes volt hallani a kétségbeesést a hangjában. Arra gondoltam, ha a kis üzenetekkel meg tudom spórolni neki ezt a rémületet, már megérte.

Az üzenőfalról készült fotó azóta egyébként nemcsak a Twitteren, de a Reddit nevű közösségi oldalon is megállíthatatlanul terjed. Sőt! Amellett, hogy egyre több ember figyelmét hívja fel a demenciára, a kép rávette a felhasználókat, hogy megosszák saját bevált módszereiket is:

„Az apósom fényvisszaverő ragasztószalagot tett az édesanyja szobája és a fürdőszoba közé, hogy, egyrészt megkönnyítse az éjszakai fürdőszoba-használatot, másrészt megelőzze az esetleges baleseteket.”

Az otthonban, ahol dolgozom, mi is használunk ilyen táblákat. Minden betegünk ágya felett van egy, amire leggyakrabban a hobbijaikat írjuk fel, és azt, ami érdekli őket. Ezzel leginkább az ápolók dolgát könnyítjük meg, akik a segítséggel gyorsabban kapcsolatot tudnak teremteni a betegeinkkel. Az eredmények pedig magukért beszélnek!

„A magam részéről a táblára felírnám azt is, hogy: Nyugodtan használd a mosdót! A nagymamám ugyanis, aki szintén demenciában szenvedett évekkel ezelőtt, azt gondolta, nem szabad kimennie vécére.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top