nlc.hu
Életmód
Mediterrán vagy skandináv diéta? Segítünk választani

Mediterrán vagy skandináv diéta? Segítünk választani

Ha szeretnéd magad formába hozni, de nemcsak a kilók számítanak, hanem az egészséges életmód is, akkor itt van a mediterrán és a skandináv konyhákra alapuló diéta. De melyik kinek ideális?

Mindkettő kétségkívül jótékony hatással van bőrünkre és jóllétünkre is, támogatja szívünk egészségét. Míg délen főleg a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel sütnek-főznek, addig északon a hal és a sajt a legjellemzőbb alapanyagok.

Mediterrán vagy skandináv?

Amennyire különbözik a két diéta az alapanyagok tekintetében, annyira hasonlóak felépítésükben. Hiszen mindkét vidék konyhájára jellemző a szezonalitás és a helyben fellelhető alapanyagok széles választéka. Tiszteletben tartva a természetet, azzal tökéletesen együttműködve, és nem kihasználva. Ezáltal kedvezően hatnak a szívműködésre, és segítenek megtartani fiatalos lendületet.

Friss szezonális zöldségek

Mediterrán stílus a konyhában

Számos tanulmány készült már a mediterrán országban használt élelmiszer-alapanyagok jótékony hatásairól. Ezekben az országokban, a Földközi-tenger partvidékén – nagy valószínűséggel a mediterrán életstílusnak is köszönhetően – jóval alacsonyabbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, alacsonyabb a cukorbetegek aránya, egyszóval az életminőség is sokkal jobb.

Amit a mediterrán országokban szinte mindennap esznek:

  • Friss zöldség, gyümölcs, vagy csak grillezve, minimálisan hőkezelve
  • Gabonafélék
  • Olívaolaj
  • Aszalt gyümölcsök
  • Hüvelyesek
  • Sajt
  • Hal (szardella, makréla)
  • Vörös húsok hetente maximum 2 alkalommal
  • Kevés édesség

Így étkezz, ha északon jársz

A skandináv diétában magasabb a fehérjefogyasztás, aminek nagy része halakból (lazac, hering) származik. Teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret esznek, joghurtot és alacsony zsírtartalmú sajtokat, tojást. A vörös húsok és a baromfi aránya kevesebb, gyümölcsök közül pedig a piros bogyósok a jellemzőek.

Az északi konyha alapanyagai

Ami közös a két vidékre jellemző konyhában:

  • Rostdús táplálkozás
  • Halakban (ómega-3) gazdag étrend
  • Friss, minimálisan hőkezelt alapanyagok
  • Nem használnak feldolgozott hozzávalókat
  • Kevés cukor használata

Mindkettő diéta tehát kedvez az egészségmegőrzésnek. Ha pedig formába szeretnénk lendülni, tudnunk kell, hogy a mediterrán diétával ez picit lassabban megy. A skandináv verzió pedig nagyjából egy fehérjekúrával egyenértékű, rendszeres sporttal kiegészítve segíti a tökéletes eredmény elérését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top