Életmód

Egy friss kutatás szerint a több gyerek lassítja az öregedést – az eredményről az anyáknak is megvan a véleményük

A Science Daily című szaklapban publikált kutatás nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a nők annál lassabban öregszenek, minél több gyereket szültek. Ezt az anyák DNS-ének vizsgálatára alapozzák. Most mutatjuk az influencer anyukák reakcióit.

Az nem kifejezés, hogy a friss kutatás, amelyet a Simon Fraser Egyetem kutatói végeztek, és amelynek eredményeit a napokban publikálták a Science Daily című szaklapban, lázba hozta az interneten is aktív anyukákat és mamibloggereket. Mondjuk, ez nem is csoda, tekintve, hogy a szakemberek egy kizárólag nőket érintő témában kutakodtak: azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a nők öregedésének sebességét a megszületett gyerekeik száma.

És legyen bármilyen meglepő is, a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a megszületett, egészséges gyerekek számának pozitív hatása van az öregedésre, ami ebben az esetben leegyszerűsítve annyit jelent: a több gyerek lassítja az öregedést. A kutatást végző szakemberek mindezt a vizsgált önkéntesek DNS-ére hivatkozva állítják. Úgy találták ugyanis, hogy a többgyerekes anyák DNS-én hosszabbak az úgynevezett telomerszakaszok: ezek amellett, hogy a sejtosztódás során védik a DNS-t, megbízható jelzői például az öregedésnek is. (Minél rövidebb a DNS-lánc végén található telomerszakasz, annál előrehaladottabb az öregedés folyamata.)

A Science Dailyben megjelent kutatás szokatlan eredményére szinte azonnal reagált az orvostársadalom is: a Pablo Nepomnaschy-projekt vezetője rámutatott, hogy a 2016-os kutatás eredménye teljes egészében ellentmond a korábbi eredményeknek. Mindazonáltal nem tartja kizártnak, hogy a gyerekek száma valóban összefüggésben lehet a telomerek hosszával. Méghozzá az ösztrogén miatt, amely a terhesség alatt nagy mennyiségben termelődik a nők szervezetében.

„Az ösztrogén tulajdonképpen egy természetes antioxidáns, amely bizonyos esetekben megóvhatja a telomereket a természetes megrövidülésüktől, ezáltal lassítva a sejtszintű öregedés folyamatát” – mondta.

Ahogy a bevezetőben is említettük, a kutatásról nemcsak a szakmának van véleménye, de maguknak az anyáknak is, akik a közösségi oldalaikon vicces posztokban fejezték ki egyet nem értésüket. Íme, néhány a legötletesebb reakciók közül:

1.  Kelly vagyok, három hét év alatti kisfiam van, 37 éves vagyok: 

öregedés anyaság gyerekek

Kép forrása: Facebook

2. 5 gyerekem van, és épp mostanában leszek 39. Még sosem éreztem magam ennyire jól!

öregedés anyaság gyerekek

Kép forrása: Facebook

3. Ez a kutatási eredmény tényleg igaz. Ezen a képen 32 éves vagyok, nemrég született meg a negyedik gyerekem. Bocsi, amiért nincs rajtam smink! 

öregedés anyaság gyerekek

Kép forrása: Facebook

4. Ötvenéves vagyok, és van egy 13 éves fiam. Hurrá! 

öregedés anyaság gyerekek

Kép forrása: Facebook

Te mit gondolsz a kutatás eredményéről? Hogy érzed, a több gyerek tényleg lassítja az öregedést? Írd meg kommentben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top