Shine

Ezt teheted az öregségi foltok ellen

Megjelenésük nem úgy függ össze az életkorral, mint ahogy azt gondolnád.

Az öregségi folt, mint kifejezés finoman félrevezető lehet, amiről naivan azt hihetnénk, egy bizonyos kor felett elkerülhetetlenül megjelenik, holott, ez nem így van – vagy nem teljesen így.

Az öregségi foltosodás a hiperpigmentáció egyik típusa, ami bőrünk jóindulatú pigmentzavarát jelzi és amely elsősorban az UV-sugárzásnak leginkább kitett bőrfelületeken jelenik meg – az arcunkon, kezünkön, dekoltázsunkon. Az egyenetlen bőrfelszínnel is járó sötét foltok tehát nem kizárólag testünk kegyetlen kis jelei, amelyek kéretlenül is felhívják a figyelmet korunkra, nagy részük szimpla így jártál foltok, utalván rá, hogy talán mégiscsak jó lett volna azt a naptejet magunkra kenni.

Fotó: Istockphoto

Bőrünk ugyanis, ahogy idősödik, egy idő után valóban nem tudja már ifjonti működését ugyanakkora lelkesedéssel fenntartani, így egyenetlenebbé válik a felszíne, helyenként túltermelődik a melanin, és bizony még ráncos(abb) is lesz. Csak az nem mindegy, hogy ennek első jelei negyven-, ötven- vagy hatvanéves korban jelentkeznek, és az sem, mennyire.

Mit tudunk tenni ellene?

A legalapvetőbb dolog, a megfelelő fényvédelem.

Mindig, minden áldott nap. Az év 365 napján, akkor is, ha felhős az idő.

Az ilyen apróság ugyanis az UV-sugarakat nem érdeklik.

Egy halom káros környezeti ártalommal néz szembe bőrünk, amelyek közül a napsugárzás csak egy. Ha pedig örököltük is a hajlamot az öregségi foltok megjelenésére, még indokoltabb, hogy megtegyünk mindent ellenük. Persze csak akkor, ha zavarnak.

Öregségi foltok – és általában pigmentfoltok – sajnos a legtökéletesebb fényvédelem mellett is megjelenthetnek, ez azonban nem a fényvédelem értelmét vonja kétségbe, sőt! Megfelelő fényvédő használata nélkül meglévő foltocskáinkat kár is kenegetni bármilyen célzott készítménnyel, felesleges küzdelem lesz már középtávon is. Mire bármilyen javulást elérnénk, a védelem hiánya miatt már ott is lesznek az újabbak.

Illusztráció: Istockphoto

Mivel lehet az öregségi foltokat kezelni?

Három pillére van a kezelésnek, férfiak is nyugodtan használhatják mindegyiket, nem fognak rózsaillatban úszni. Az első összetevő, amelynek szereplésével érdemes bőrápolót beszereznünk, az a retinol, más néven A-vitamin. Nagyon hatásos antioxidáns és sejtszabályozó, anti-aging területen igazi kincs, nagyjából 30 éves kor felett mindenkinek érdemes lenne beépítenie arcápolási rutinjába. Segíti a sejtek normális működését, az egészségesebb és jobb sejtek képződését.

Az egyenletesebb bőrfelszín elérésében, a foltok halványításában hatalmas segítség lehet egy C-vitaminos szérum vagy más készítmény, a C-vitamin és különböző származékai ugyanis remek bőrhalványítók. A Krémmánia összefoglalója alapján a niacinamide és acetyl glucosamine hatóanyag páros együttes hatékonysága is kipróbálásra érdemes, illetve a növényi kivonatok között is találunk bőrhalványítót, mint például az édesgyökér-kivonat, a fehéreperfa-kivonat vagy a grapefruitkivonat. Szintén bőrvilágosító hatóanyagnak számít az arbutin és a kojisav

A harmadik, ami segítheti az öregségi foltok halványítását: a kémiai hámlasztók, egész pontosan az AHA hámlasztók. Az AHA az alfa-hidroxi savak rövidítése, leggyakrabban használt típusai: a tejsav, a glikolsav és a mandulasav, amelyek közül pigmentfoltokra a glikolsavas és a mandulasavas készítmények a legígéretesebbek. Ezek a direkt otthoni használatra kialakított hámlasztók kíméletesen, a bőr legfelső részét hámlasztják, miközben gyorsítják a pigmentfoltok halványodását, és szinte azonnal simább lesz tőlük a bőr.

Plusz egy faktor

Van még egy tényező, ami az öregségi foltok kezelésében segítségünkre lehet, és ez a türelem. Tudni kell, hogy ezek a hatóanyagok bár nagyon-nagyon jók, nem tudják varázsütésre eltüntetni a pigmentfoltokat, ráadásul az sem egységes, kinek melyik konkrét termék válik be. A legtöbb, amit tehetünk, hogy alaposan utánanézünk a lehetséges készítményeknek, véleményeket, tapasztalatokat olvasunk róluk (nem kell aggódni, tele van velük a net) és csak ezt követően választunk. Érdemes továbbá legalább 6-8 hétig rendszeresen használni a kiválasztott bőrápolókat, hogy lássuk, a mi esetünkben kifejtik-e azt a hatást, ami reálisan elvárható tőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top