Életmód

„Nyolc évig takarítottam mások otthonát, elképesztő dolgokat láttam”

Az amerikai takarítónőt nem az döbbentette meg legjobban, amit a fiókokban talált, hanem amit az idők során a tulajdonosokról megtudott.

Szexjátékszerek és fű: kettő azok közül a dolgok közül, amiket Amber Leventry rendszeresen talált ügyfelei otthonában, mikor még takarítónőként dolgozott. „Nem vagyok az a típusú ember, aki ország-világ előtt kitálal mások intim dolgairól, szóval fogalmazzunk úgy, a praxisom során találkoztam néhány érdekességgel” – írta a Scary Mommy oldalán közzétett bejegyzésében.

Az extakarítónő, aki néhány évvel ezelőttig még egy relatíve népszerű takarítócéget vezetett, a posztban beszámolt arról, hogy nagyjából 20-25 családnál takarított rendszeresen. „Össze se tudom számolni, hogy ezalatt a nyolc év alatt, mennyi előszobát mostam fel, hány vécét sikáltam fényesre, de azt sem igen tudnám megmondani, mindeközben hány órányi zenét hallgattam végig a telefonomon.

Takarítás közben rendszeresen botlott furcsábbnál furcsább dolgokba: elől hagyott péniszpumpába, használt óvszerbe, drogokba – határozottan nem ugyanabban a lakásban -, de az is előfordult, hogy végig kellett hallgatnia, ahogy munkáltatója veszekszik a párjával, vagy épp szerelmes szavakat súg a szeretőjének telefonon. „Őszintén megmondom, az ilyesmi sosem érdekelt. Sem az elől hagyott drog. Sem a szexjáték. Sem a gyógyszerek. Közöm? Semmi” – írja Amber, akit egyetlen dolog kötött le az ügyfeleivel kapcsolatban: a kapcsolataik alakulása.

„Persze, mikor megérkeztem, az otthonuk általában csak úgy kongott az ürességtől; a szülők munkában, a gyerekek iskolában. Az nyomaik viszont ott voltak mindenhol” – idézi fel Amber, majd mond egy példát is: „Egy ultrahangkép a hűtőn, a konyhapulton felejtett terhesvitamin, és én egyből tudtam, hogy a munkaadómnak gyereke lesz. Még most is kiráz a hideg, ha arra gondolok, mit éreztem, mikor ezek egyik napról a másikra eltűntek (mert elveszítették a babát).

Legyen bármilyen meglepő, Amber a legjobban azokat az otthonokat szerette takarítani, ahol sok más egyéb mellett a következőket talált: fájdalomcsillapító, újság, síkosító. „Ezek a holmik emlékeztettek rá, hogy nem egyszerű házat takarítok, hanem egy otthont. Szerintem az élet szépsége éppen ezekben a kis dolgokban rejlik. És talán ez a legfontosabb, amit megtanultam, amíg mások otthonát takarítottam.”

És, hogy mit gondol ugyanerről a témáról egy magyar takarítónő? „A középosztálybeliek sokkal emberségesebbek, mint a gazdagok. Különösen a pasik jó fejek, valahogy jobban megbecsülnek. Ezek a családok jellemzően két fizetésből élnek. Azért kérnek segítséget a háztartáshoz, mert így több idejük marad egymásra, a gyerekekre, és ezt én maximálisan megértem. A gazdagok mások. Közöttük is vannak nagyon rendesek, de a legtöbbjük részéről nem tapasztaltam túl sok tiszteletet.”

Ha kíváncsi vagy a teljes interjúra, ide kattintva elolvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top