Életmód

Lomtalanítás mesterfokon – hogy érdemes?

Van néhány szabály, amit érdemes betartanod ahhoz, hogy sikeres legyen a lomtalanítás. Ha egyedül nem boldogulsz, nyugodtan kérj segítséget. Jót tesz a lelkednek is, ha megválsz a felesleges tárgyaktól.

Te ragaszkodsz a tárgyaidhoz, vagy könnyen megszabadulsz tőlük, ha már nincs szükséged rájuk? Vannak, akik gond nélkül képesek megválni a dolgaiktól, mások nehéz szívvel engedik el a legjelentéktelenebbnek tűnő apróságokat is. Azt, hogy ki hogyan viszonyul a tárgyaihoz, számos tényező befolyásolja, azt viszont kijelenthetjük, hogy nem jó, ha lomokkal vesszük körbe magunkat. Nemcsak lelki okai vannak ennek, hanem az otthonunk kényelme és tisztasága is bánhatja, ha túl sok tárgy vesz körül minket. Arról nem is beszélve, hogy a takarítások alkalmával is meggyűlik a bajunk a porolással, pakolgatással. Épp ezért mi lenne alkalmasabb a lomtalanításra, mint a tavaszi nagytakarítás előtti napok. Így több szempontból is kedvezünk magunknak, hiszen sok munkától mentesülünk, ha kevesebb a lom, és a lakásunk is élhetőbb lesz. A szakértők szerint ráadásul a lélekre is üdítően hat, ha megszabadulunk a múltat jelképező kacatoktól vagy azoktól a ruháktól, amiket már sohasem hordunk, csupán az emlékeink miatt ragaszkodunk hozzájuk.  Elmondjuk, miért érdemes selejtezni.

takarítás

Lomtalaníts!

Az első és legfontosabb hozadéka a lomtalanításnak, hogy több tárolóhelyhez jutunk. Persze ennek ne azért örüljünk, hogy újabb kacatokat hozhatunk a házba, hanem inkább tartsuk a tereket szellősen. Ha az elrendezés légies, jobban érezzük majd magunkat a helyiségben.

Tedd dobozba!

Csak gondolj bele, melyiket egyszerűbb takarítani: a polcot, ahol nincsenek felesleges tárgyak, vagy azt a felületet, ami tele van apróságokkal? Persze hogy az előbbi a nyerő, így ha egy mód van rá, szabadulj meg azoktól a holmiktól, amikre nincs már szükséged. Amiktől pedig nem tudsz megválni, azokat tartsd egy dobozban, és tedd el a szekrénybe. Kint csak porfogók. Aztán ha úgy érzed, látni szeretnéd, bármikor előveheted őket.

Friss lélekkel

Elhiszed, hogy a lelked is felfrissül egy normális szelektálás után? Ha megszabadultál a felesleges kacatoktól, szabadabbnak fogod érezni magad. Tegyél egy próbát! Mi megmondtuk.

Így lomtalaníts

Van néhány szabály, amit érdemes betartanod: soha ne gondolkozz túl sokat azon, hogy megtarts-e valamit. Ha ugyanis így teszel, nagy az esély arra, hogy úgy döntesz, neked kell az a tárgy. Ha azt gondolod, egyedül nem megy a válogatás, kérj segítséget. A családon belülről is érkezhet támogatás, de egy barátodat is áthívhatod, hogy legyen a segítségedre. A külső szemlélő objektíven látja, mi az, ami értékes. Ez nem azt jelenti, hogy az ő kezébe kell adnod a döntést, hanem akkor hallgass rá, ha bizonytalan vagy. Ha valamit sajnálsz kidobni, mert úgy érzed, nem a kukában van a helye, ne tartson vissza attól, hogy megválj tőle. Inkább lomtalaníts, ajándékozd el, keress új gazdát a felesleges tárgyaidnak. Ha nagyon ragaszkodsz valamihez, de nem tárolod már szívesen, fotózd le, hogy az emléke megmaradjon, és csak utána válj meg tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top