Életmód

Nyugdíj: rekordot döntött a Nők 40, tavaly több mint 30 ezren éltek a kedvezménnyel

Tavaly majdnem százezren mentek nyugdíjba, a rokkantsági és rehabilitációs ellátások száma viszont erősen visszaesett.

Tavaly 30,7 ezren éltek a Nők 40 kedvezménnyel, ami a program elindítása óta új rekord – írja a Világgazdaság híre alapján a 24.hu.

Fotó: Unsplash

A program 2012-es elindítása óta eddig összesen 197 ezren vették igénybe a kedvezményt, amelynek lényege, hogy akkor is teljes jogú nyugdíjat kapnak a nők, ha nem érték el a rájuk vonatkozó korhatárt, de legalább 40 év biztosítási időt fel tudnak mutatni. Ez nem feltétlenül jelent 40 munkában töltött évet, mert az állam a gyerekneveléssel töltött éveket is beszámítja a kedvezménybe.

Az öregségi nyugdíjazások száma is nőtt: tavaly 98,3 ezren kaptak új öregségi nyugdíjat, míg az előző évben 72,8 ezren. A KSH adatai alapján készült cikk szerint viszont jelentősen visszaesett az újonnan megállapított rokkantsági és rehabilitációs ellátások száma, így összesen 164,2 ezer, az előző évekhez képest kevesebb új nyugdíj-megállapító határozatot hozott a Magyar Államkincstár. Ez 2012 óta a legalacsonyabb szám, de a Világgazdaság megjegyzi, hogy a KSH által közölt adatokban nem szerepelnek az egyéb jogon járó ellátások, például az özvegyi ellátás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top