nlc.hu
Életmód

Azért menne szülési szabadságra, hogy pihenjen

„Alig várom a szülési szabadságot, hogy végre pihenhessek”

Kiírta Tiktokra, hogy alig várja a szülési szabadságot. Szétszedték a kommentelők.
Szülési szabadságra menne, hogy pihenhessen.

„Élvezd ki, hogy végre pihenhetsz egy kicsit” – írta öcsém a családi csetbe nagyjából 3 éve, pár héttel azután, hogy megszületett a kisfiam. Merő jóindulatból írta, afféle biztatásként arra a panaszáradatra válaszul, mennyire kivagyunk a nem alvás miatt. Én meg válaszul legszívesebben átharaptam volna a torkát. Gondolkodás nélkül. „Hogy képzeli?” „Mit gondol?” „Pihenés? Milyen pihenés?” Egy ponton már szabályosan őrjöngtem a férjemnek; egyszerűen nem fért a fejembe, hogy gondolhatja bárki – pláne egy közeli családtagom, aki maga is kisgyerekes apuka (sic!) –, hogy a szülési szabadság valójában nem más, mint egyfajta rózsaszín, hintőporillatú wellness, ami nem szól másról, mint nonstop ágyban fetrengésről, sorozatozásról/filmezésről, gyerekfotózásról, hogy a bazi nagy és kiadós kajálásokról már ne is beszéljünk.

„Alig várom, hogy szülési szabadságra menjek…”

Eltelt három év, már-már el is felejtettem ezt a kis epizódot (ahogy a gyerekágyas időszak jó része is kiesett, mindenestül), aztán néhány napja belefutottam ebbe a – mostanra már virális – Tiktok-videóba. Amiben egy szemtelenül fiatal lány beszél valami nagyon hasonlóról, mint három éve a tesóm. Arról, hogy bár még a kanyarba sincs neki a házasság és a gyerekvállalás, cserébe már most alig várja a szülési szabadságot, ahol

a párom lesi minden kívánságomat, annyit eszek, amennyit csak akarok, és ahonnan nem kell dolgozni menni, sőt, igazából sehova sem. 

Nos, kicsi lány… Nem tehetsz róla, de megnyomtad a gombot. És, a videó alatti kommentdobozt nézegetve, nem csak nálam. Íme, néhány a reakciók közül:

„És akkor a világon minden gyakorló anyuka egyszerre nevetett fel…”

„Még ha neked van a létező legtámogatóbb partnered a világon, akkor is életed egyik legnehezebb időszaka lesz ez. Köze nincs a vakációhoz. Én szóltam.”

„A szülési szabadságom legpihentetőbb része az volt, mikor egyik reggel egyedül mehettem a közeli gyógyszertárba, ahol aztán 45 percig álltam sorba.”

„5 hónapja vagyok szülési szabadságon és… Őszintén hiányzik, hogy csak dolgoznom kelljen.”

Persze, nem csak ilyen kommentek jöttek. Sokan írták, hogy megértik a fiatal lányt, hiszen – tapasztalat híján, a saját gyerekük születéséig – ők is hasonlóképp gondolkodtak a szülési szabadságról. Ugyanakkor igyekezték felkészíteni, hogy ez nem lesz fáklyásmenet:

„Én imádtam otthon lenni a gyerekekkel. Nem volt vakáció, máshogy volt nehéz, mint munkába járni.”

Én is nagyon szerettem, de ez közel sem az az időszak, amikor nyugodtan ülhetsz a fenekeden arra várva, hogy majd kiszolgáljanak.

Durvább, mint főállásban dolgozni?

Nem akarok álszent lenni; annak idején (vagyis a gyerek előtt) nekem is voltak optimista elképzeléseim arról, mit csinálok majd azzal a „rengeteg” idővel, ami a szülési szabadság alatt a nyakamba szakad. Én azt gondoltam naivan, hogy végre lesz időm olvasni. Álmomban se gondoltam volna, hogy a valóság ehhez képest majd az lesz, hogy kezdetben háromóránkénti ciklusokban ugyanazokkal a dolgokkal fogok hadakozni, éjjel-nappal: peluscsere, etetés, hasfájás-csillapítás, játék, altatás. Hogy mindeközben a saját életem azokra a fél-egy órákra korlátozódik majd, amíg a gyerek alszik. Hogy ennyi időbe kell majd beleférjen a minden más: az alvás-tisztálkodás-evés-ivás-vécé-kutya-pakolás-főzés-mosás. Kezdetben legalábbis.

És a monotonitás csak egy dolog. Mert nem beszéltünk még arról, hogy a test ilyenkor hosszú hetekig még igencsak lábadozik a terhesség, majd aztán a szülés fizikai megpróbáltatásaiból. Hogy a hormonok vitustáncot járnak. Hogy a kialvatlanságtól sokszor már összefüggően beszélni is nehéz. Hogy, amikor már azt hinnéd, végre nyeregben vagy, és úgy működtök együtt a babáddal, mint az óramű, jön egy növekedési ugrás, egy kötelező oltás, egy fogzás, vagy megfázás, esetleg egy hányós-fosós, és a káosz kezdődik elölről. Elismerem, a szülési szabadságom sok szempontból életem egyik legboldogabb időszaka volt, amit nem adnék semmiért, csakhogy ezzel együtt a legpokolibb is, ahol a rosszabb napokon az erkélyen zokogva kívántam azt, bárcsak visszamehetnék dolgozni a jól ismert problémáim, a megszokott feladataim és az unásig ismert konfliktusaim közé.   

Persze, hogy ezek után bánt, ha bárki azt gondolja, a nők (és ma már egyre több férfi is) wellnessezni megy szülési szabadságra. Persze, hogy idecitálom azt a 2017-es felmérést, ami szerint a megkérdezett 1500 ember több mint 50 százaléka szerint otthon lenni a gyerekkel kemény meló, még akkor is, ha van segítség. 31 százalékuk szerint pedig még annál is nehezebb, mint főállásban dolgozni. Persze, hogy idézem Csizmadia Dóra Dalma pszichológust, aki néhány éve a 24.hu-nak mondta el, hogy ilyenkor az otthon maradó szülő hatalmas fizikai és mentális terhelésnek van kitéve, amivel legtöbbször teljesen egyedül (vagy minimális segítséggel) kénytelen megküzdeni. Persze…

Persze, hogy a legjobban mindezek ellenére azt szeretném, ha így 2023, mindjárt 2024-ben, egy otthon lévő kismama/papa se kapna „Úgysincs semmi dolgod…” kezdetű mondatokat és senkit nem kellene részletekbe menően felvilágosítani arról, hogy gyerekkel otthon lenni durva meló. Még ha újszülöttillatú is.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top