Életmód

Ez történik a testeddel, ha forró vízzel zuhanyozol

A mindennapos forró vizes zuhany mégsem tesz olyan jót a bőrnek, mint eddig gondoltuk.

Nyilván forró vízzel szoktunk zuhanyozni, egyrészt mert hideg van, másrészt meg az viszi le a koszt és a tusfürdőt rendesen a bőrünkről. Maximum nyáron, 40 fokban váltunk hidegebb vízre, hogy ne adjunk elő spontán gyulladást a zuhany alatt, de az év nagy részében azért ragaszkodunk a jó meleg vizes zuhanyhoz.

Rhea Souhleris Grous egy bőrgyógyászati klinika vezetője, szerinte a forró vizes zuhannyal óvatosan kell bánni, és okosan kell használni, ha nem akarunk vele ártani a bőrünknek. Felsorolta a forró víz káros és jó hatásait, hogy felvilágosultabban zuhanyozzunk a jövőben.

A forró zuhany káros hatásai:

Súlyosbíthatja a bőrproblémákat.

Ha rendszeresen hosszan állunk a forró víz alatt, akkor például az ekcéma, rosacea és pikkelysömör fellángolhat, mert leromboljuk a bőr felső, védelmi rétegét. Ezzel pedig kockáztatjuk a fertőzéseket, allergiás reakciókat és már bőrirritációkat.

Pattanásosabbak lehetünk tőle.

Grous szerint a forró víz lemossa a természetes olajokat a bőrünkről, amivel alaposan kiszárítjuk. A faggyúmirigyek ezért utasítást kapnak, hogy termeljenek több faggyút, és máris kész a pattanásos bőr. Úgyhogy legalább az arcunkat ne forró, csak langyos vízzel mossuk meg.

zuhany forró víz tanácsok

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Gyengíti a kapillárisokat.

Azok a vékony kis erek a bőr felszínéhez közel gyengülhetnek, ha sok forró víznek tesszük ki őket, ettől pedig megjelenhetnek az arcon és az orr körül kis piros csíkok, amiket egyáltalán nem akarunk látni magunkon.

A forró zuhany jó hatásai:

Ellazít, és fájdalomcsillapító hatása van.

A forró vizes gőzben az orrjáratok kitisztulnak, és akár a fejfájás is megszűnhet tőle. A vérünk felpezsdül, gyorsabban áramlik, amitől ellazulnak az izmaink, és enyhülnek az izomfájdalmak.

Csökkenti a karikákat a szemünk alatt.

És megszünteti a kispárnára dagadt szemeket is. A forró víz értágító hatásának köszönhetően egy mély árkokkal és pufi szemekkel való ébredés nem lesz probléma többé.

Segít az elalvásban.

Ha lefekvés előtt egy gyors forróvizes zuhanyt veszünk, akkor hirtelen megemeljük a testhőmérsékletet, amely visszaesik, amint kilépünk a zuhany alól, ezzel pedig azt üzenjük az agynak, hogy itt az ideje aludni. Kevesebb forgolódásra számíthatunk, ha bevetjük ezt a trükköt.

Gour a következő 10 perces zuhanyozási útmutatót javasolja, hogy elkerüljük a forró zuhany káros mellékhatásait:

Mint általában mindenben, a zuhanyozásban is a mértékletesség a kulcs. A forró víz helyett inkább válts langyos vízre, és ne zuhanyozz 5-10 percnél tovább. És utána mindenképpen használj testápolót, hogy ne száradjon ki a bőröd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top