Életmód

A kutyások boldogabbak, mint a macskások?

Azonnal kikérem magamnak az összes macskás nevében ezt az új tanulmányt, miszerint a kutyások boldogabbak, mint a macskások.

Gyorsan meg is nyünyürgettem a macskáimat, és odamormogtam nekik, hogy „ne aggódjatok, nem úgy gondolták, nem kell megbántódni, a kutató bácsik azt sem tudják, miről beszélnek”. De az ellenérzéseim nem sokat számítanak a tudomány szemében, márpedig a kutatók tényleg azt találták egy felmérésben, hogy a kutyatulajdonosok boldogabbak macskás társaiknál.

Nem azt mondják persze, hogy akinek macskája van, az teljesen boldogtalan, és nagy elkeseredettségében mást sem csinál, csak bödönből eszi a fagyit a kanapén, naphosszat a Netflixet bámulva. Nem ennyire szélsőséges a kutatás eredménye szerencsére, ám tény, hogy a General Social Survey szerint

a kutyások 36 százaléka vallotta magát nagyon boldognak, míg ugyanezt a macskások közül csak 18 százalékban mondhatták el magukról.

A felmérés során tízből hat háztartásban tartottak háziállatot, úgyhogy nem csupán az állatos gazdákra koncentráltak a kutatók. Meglepő módon a háziállatmentes háztartások 32 százaléka nagyon boldognak érezte magát, alig körözték le őket a kutyások pár százalékkal boldogság szempontjából. De a lényeg, hogy a macska nem tesz boldoggá ezek szerint olyan tömegeket, mint a kutya.

kutya macska tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Sam Manns

A kutyák mellett már régebben is egy csomó érvet felsorakoztattak a kutatók, alátámasztották tanulmányokkal, hogy a kutyatulajdonosoknál csökken az érrendszeri megbetegedés esélye, a kutya segít a szorongásos és depressziós betegeknek, és még a vérnyomás is csökken tőle. Sőt bizonyos esetekben a kutya előbb jelezte, hogy rákos lett a gazdája, mint hogy a tünetek megjelentek volna.

A boldogságérzethez még az is hozzájárul, hogy a kutyákat ki kell vinni mindennap a lakásból elvégezni a dolgukat, azaz megmozgatják a gazdájukat, míg a macskák csak henyélnek odabenn.

És ha még ez sem elég, akkor a kutyák sokkal inkább keresik a testkontaktust a gazdával, mint a macskák, akik néha abban a kegyben részesítenek minket, hogy odatelepednek az ölünkbe, és simogathatjuk őket, amíg nekik tetszik. De azért ne feledkezzünk meg róla – a macskák védelmében –, hogy a cicadorombolás is milyen jó stresszcsökkentő hatású, amihez szintén köthető némi szorongásoldás és vérnyomás csökkentés.

Az tény, hogy a kutyák jobban kifejezik a ragaszkodásukat a gazdájuk iránt, így boldogabbá teszik az embert, cserébe a macskák viszont kevésbé nyálazzák össze a kanapét. Valamit valamiért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top