Életmód

„Normális, ha valaki csak sötétben akar szexelni?” – ezt az 5 kérdést hallják leggyakrabban a szexterapeuták

A megkérdezett négy terapeuta nemcsak a leggyakrabban hallott kérdéseket árulta el, de a válaszokat is.
szexfantázia pszichológus kutatás

„Egy hónapban mennyi szex számít normálisnak?” A BBC Three brit hírmagazin által megkérdezett négy szexterapeuta szerint ez az a kérdés, ami leginkább izgatja a pácienseiket. Szinte kivétel nélkül mindenki megkérdezi, mikor terapeutához jut. Pedig, mint kiderült, olyan, hogy normális mennyiségű szex, nincs és kész. „Különbözőek vagyunk. Teljesen természetes, hogy a testünk és a testünk igényei sem egyformák” – kezdi Lohani Noor, majd hozzáteszi, mivel nem hisz egy fix számban, teljesen normálisnak tartja azt is, aki havonta csak kétszer szexel. „Amíg az illető kiegyensúlyozottnak és boldognak érzi magát ennyi intimitással, nincs semmi baj.”

Lohani Noortól a páciensei gyakran megkérdezik azt is, hogy: Baj-e ha csak sötétben szeretnek szeretkezni? „Ez már egy picit bonyolultabb kérdés, főleg mert véleményem szerint igazi, mély intimitást csak akkor tudunk megélni a párunkkal, ha látjuk őt. Ez vonatkozik a szexuális együttlétre is.” Lohani szerint annak, hogy valaki nem képes erre, mélyen gyökerező okai vannak. „Én egész biztosan megpróbálnám feltérképezni, mi okozhatja ezt a félelmet, szorongást. Arra gondolnék, hogy az illető valami miatt nem érzi magát elég jónak, kívánatosnak, és fél az elutasítástól.”

„Meglepően sokan szeretnék tudni azt is, hogy szex közben hogyan élhetik meg a pillanatot” – ezt pedig már Roberta Babb mondja. „Az, hogy nem tudunk feloldódni szex közben, hogy elkalandozik a figyelmünk, gyakoribb gond, mint hinnénk.” A szakértő szerint a jelenségért egyértelműen a 21. század technikai vívmányai, az internet és a folyamatos online jelenlét felelős. „Ebben a felgyorsult világban sokunknak nehezére esik az adott pillanatra összpontosítani, és szex közben kizárólag a partnerre figyelni. Ilyen esetekben azt szoktam tanácsolni a pácienseimnek, hogy az öt fő érzéken kívül (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés) egyszerűen kapcsoljanak ki minden mást.”

A fent említett három kérdésen túl a szexterapeutákat sokszor faggatják pácienseik a poliamoriáról, illetve arról, hogyan beszélgethetnek partnerükkel a szexről. „Nos, ha ezzel kapcsolatban megfogadtok egy tanácsot: soha, de soha ne kezdjetek el a szexről szex közben beszélgetni. Keressetek egy olyan meghitt, intim pillanatot, mikor mindketten pozitív hangulatban vagytok, és közel érzitek magatokat a másikhoz” – mondja Kate Moyle

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top