Életmód

A gyerekem egy hét után már angolul gondolkodott (x)

A kamaszok figyelmét felkelteni és komoly nyelvgyakorlásra inspirálni őket kihívást jelent a szülőknek. Itthon a fiatalok ritkán kerülnek olyan helyzetbe, hogy akár napokat tölthetnek el anyanyelvi társaikkal. Erre az igényre nyújt megoldást a „nyelvi bemerítés”, egy viszonylag új tanulási módszer, amelyet itthon az Angloville honosított meg anyanyelvi angoltáboraiban. A résztvevők egy-két héten át különböző országokból érkező angol anyanyelvű mentorokkal töltik az egész napot. Ez az a fajta élményalapú tanulás, ami észrevétlenül hoz óriási fejlődést a beszédkészségben.


Prof. dr. Lakatos István kétgyermekes apuka tizenéves gyerekei részt vettek már az Angloville juniortáborában, mert fontosnak tartja, hogy anyanyelvi környezetben fejlődjön a gyerekek nyelvtudása: „Az Angloville nem egy magoláscentrikus angoltábor, hanem változatos anyanyelvi környezet veszi körül a diákokat. Az anyanyelvi mentorokkal kizárólag angolul kommunikálnak, emiatt folyamatosan használniuk kell a nyelvet.”

Szülőként az a tapasztalata, hogy az iskolai környezetben jól fejleszthető a szókincs és a nyelvtan, azonban: „a 15-20 fős foglalkozások tempója és intenzitása kevésbé teszi lehetővé a mindennapi élethez szükséges kommunikáció gyakorlását. Az Angloville táborokban ehhez képest gyorsan és intenzíven fejlődik a beszédkészség, a gyerekek magabiztosabbá válnak.”


Ha motiváló a környezet, akkor gyerekkorban, illetve tinédzserkorban hihetetlenül rövid idő alatt fejleszthető az idegen nyelvi beszédkészség. Ezért van az, hogy a leghatékonyabb nyelvtanulási módszerek a mindennapos élethelyzetekre épülnek. A beszélgetés, ismerkedés kelti fel leginkább a tinédzserek érdeklődését, és erre épül az Angloville módszertana is.

István hozzátette, hogy a gyerekek élménybeszámolóiból „egyértelműen kiderült, hogy a napi feladatok nem tankönyv jellegűek, hiszen gyakorlatban sajátítják el a tudást: játékokkal, beszélgetéssel, szabadidős tevékenységek során. Amikor felmerült, hogy szeretnének-e a jövőben is részt venni egy Angloville programon, az egyöntetű válaszuk az volt, hogy igen”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top