Életmód

Egy hely, ahol garantáltan ragad a nyelvtudás (x)

Horváth Alexszel, az Angloville nyelvi sziget társalapítójával beszélgettünk arról, hogyan lehet élményeken keresztül egy hét alatt szintet lépni az angolban.


Horváth Alex 2014-ben csatlakozott két fiatal lengyel vállalkozóhoz, hogy nemzetközileg is sikeressé tegye az akkor már Lengyelországban működő Angloville táborokat, és az azok alapjául szolgáló nyelvi bemerítéses módszert.

„Nagyon sok szülővel és gyerekkel beszélgetve azt tapasztaltam, hogy bár szerencsés esetben az iskolában is elsajátítható a nyelv szeretete, és egészen magas szintre el lehet jutni az angolban, de ez nem mindig jelenti a való életben is használható nyelvtudás megszerzését” – mondja.  Úgy látja, hogy a gyerekeknek kevés a lehetőségük éles helyzetekben angolul kommunikálni anyanyelviekkel, külföldiekkel találkozni, így nehezen válik számukra az angol a tantárgyon túl élő nyelvvé.


„Én szerencsés helyzetben voltam, és már kiskoromtól kezdve kiváló angoltanárokkal tanulhattam angolul, mégis, amikor először kerültem egy nyári munkára az USA-ba, olyan kihívásokkal találkoztam, amikre nem számítottam.”
Horváth Alex szerint például a különböző akcentusok megértését nehéz órai keretek között megtanulni: „az alatt az Amerikában töltött egy nyár alatt valószínűleg többet tanultam, mint előtte néhány év alatt összesen.”

Az Angloville- alapítók célja az volt, hogy külföldi utazás nélkül, helybe hozzák az autentikus nyelvi környezetben való angoltanulás élményét. „Mi nem egy nyelviskolát és nem is klasszikus nyelvi táborokat csinálunk, hanem olyan közeget teremtünk itthon, ami szimulálja az anyanyelvi környezetben zajló spontán tanulást, mindezt egy nagyon tömör, intenzív és mégis élvezetes formában” – magyarázza Alex.

Az első diáktábort az Angloville 2013-ban szervezte, azóta már több mint négyezren vettek részt az általános és középiskolásoknak szóló programokon. „Jó látni, hogy évről évre olyan diákok jönnek az Angloville-be, akik komolyan veszik a tanulást, fontosnak tartják az angolt, és például a szünetek során is angolul beszélgetnek” – mondja Horváth Alex. „Persze ez nem meglepő, hiszen például a junior táborban 2 diákra jut 1 angol anyanyelvű mentor, így muszáj használni a nyelvet” – teszi hozzá.


De miben más az Angloville, mint a klasszikus nyelvi táborok? „A táborainkat nyelvi szigetnek hívjuk. Ez fejezi ki, hogy a résztvevők egy hétre kiszakadnak a megszokott környezetből, és angol anyanyelvi közegbe kerülnek” – magyarázza Alex. „Ez olyan intenzitást teremt, hogy a gondolkodás is átáll angolra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top