Életmód

9+1 tipp, hogy ne fajuljon ajtócsapkodásig egy vita

Egyszerűnek tűnik, sokaknak mégsem sikerül. Itt van pár jótanács, melyekkel fejleszthető a vitakultúra.

Szinte lehetetlen elkerülni, hogy életünk során vitába ne keveredjünk valakivel. Ha arra képesek is vagyunk (vagy látszólag az a kényelmesebb), hogy a munkában nyeljünk, azért otthon vagy a baráti társaságban előfordul, hogy erőteljesebben adunk hangot egyet nem értésünknek, hogy nem hagyjuk annyiban. Sajnos az esetek többségében a végeredmény megbántódás vagy csalódottság, pedig nem feltétlenül kellene, hogy így legyen. A Psychology Today összegyűjtött pár tippet, melyek betartásával építően lehet vitázni, és mi is kiegészítettük a listát, hogy a végeredmény a közös fejlődést és a problémamegoldást szolgálja a fájdalomokozás helyett.

1. A harag nem egyenlő a dühöngéssel

Amikor valaki haragszik, az a fontos neki, hogy elmondhassa, mi bántja, és ilyenkor a célja is csak annyi, hogy meghallgassák és megértsék. Ha valaki dühöng, esetleg tör-zúz, az már egy teljesen másik eset. És másfajta érzés.

               Fotó: iStock

2. Megelőzés

Ha valami bántó dolog történik, és a kollégánkkal, partnerünkkel azonnal megbeszéljük, lehet, hogy elkerülhető a vita, sőt még a harag érzése is. A szakértők szerint a viták többsége időben, megfelelően kimondott szavakkal megelőzhető, mivel legtöbbször abból keletkeznek, hogy a másik felet váratlanul éri a hirtelen feltörő érzés, amiről nem kapott figyelmeztetést.

3. Semmiképp se emeld fel a hangodat!

A kiabálástól megijedünk, agressziót sejtünk mögötte. A szakértő a veszekedős pároknak azt szokta tanácsolni, hogy suttogjanak, amikor rájuk jön a kiabálhatnék.

4. Ne fenyegetőzz!

Felejtsük el az érzelmi zsarolást! Ha megfenyegetjük a másikat azzal, hogy elveszíthet minket (vagy a munkáját), támadás alatt fogja érezni magát, ebből pedig az következik, hogy ösztönszerűen védekezni fog, esetleg borzalmas letargiába kerül a félelemtől, emiatt pedig képtelen lesz megadni azt, amit szeretnénk.

Fotó: Pixabay

5. Ne halmozz!

Vagyis ne hozz fel egy új vitában régi sérelmeket, és ne használj fel múltbéli dolgokat védekezésként, pláne akkor, amikor rajtad kérnek valamit számon. Először a másik problémáját hallgasd meg, és ha úgy érzed, nem engedtél el valamit, ami bánt, azt külön hozd fel, miután a jelenlegi gondot már megbeszéltétek.

6. Ne nyomd el a haragodat!

Ha nem veszel tudomást az érzéseidről, nagy valószínűséggel egy idő után úgyis robbanni fogsz. Ez pedig azzal is jár, hogy olyan dolgokat mondasz majd, amiket később megbánhatsz. A harag nem vesz el a szeretetedből, nyugodtan elmondhatod a másiknak (és bevallhatod magadnak is), hogy haragszol rá.

7. Elharapózott helyzetben

Ha már annyira elfajult a helyzet, hogy muszáj elölről tanulni a vitakultúrát, használjatok órát: mindenki elmondhatja öt percben a véleményét, majd húsz perces szünet után el lehet kezdeni a vitát. Fontos emlékeztetni magatokat ekkor is arra, hogy nem gond, ha nem oldódik meg azonnal a probléma – ezzel a módszerrel szépen lassan közelebb lehet kerülni a végső célhoz.

8. A bántalmazás SOSEM megengedett

Értjük ezalatt a verbális bántalmazást, ajtócsapkodást, tányértörést is. Ha ilyen szintig fajul a vita, akkor jobb, ha elmész otthonról.

9. Nem kell mindenáron beleállni

Ha olyasvalakivel van dolgunk, aki sportot űz a vitázásból, és feleslegesen keresi a konfliktust, ne menjünk bele a játékába! Sokan erőfitogtatásként szeretnek vitázni, vagy azért, mert ettől fontosnak érzik magukat, ami sosem helyénvaló. Az ilyen helyzetek elől pedig mindenáron el kell ugrani.

Nem szégyen szakember tanácsát kérni (Fotó: Pixabay)

+1 Keressetek szakembert

Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó szerint a vitázásnál nagyon fontos a határok meghúzása. Azaz ha az egyik fél meg akarja beszélni a dolgot, de a másik még nem, akkor ne erőltessék, hanem egyezzenek meg benne, hogyan és mikor kerítenek rá sort.

Ha pedig ez nem megy, és nem jönnek be a düh kezelésére és tudatosítására vonatkozó tanácsok sem, a legjobb keresni egy szakembert. Sokszor előfordulhat ugyanis, hogy a felek a párjukat látják ellenségnek, pedig nem ő az, hanem egy korábbi feldolgozatlan élmény, trauma dolgozik bizonyos helyzetekben.

(Kiemelt kép: Unspalsh)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top