A móri származású, Győrben, az Audi Hungaria ÁMK-ban tanuló Hrubos Gergő még csak 11. osztályos, de máris olyan témakört dolgozott fel egy tanulmányi verseny miatt, ami akár szakdolgozat-téma is lehetne. A köziskolás diák parlagfűből készített gyomirtót, különdíjat kapott ezért – számolt be a kisalfold.hu.
„Még a nyári biológiatáborban említette a tanár úr, hogy van ez a verseny. A témámat, ami a parlagfűhöz kapcsolódik, közösen találtuk ki. Októberben kezdtük el igazán a felkészülést. Az első megmérettetés (TUDOK) Szekszárdon, februárban volt. Ott negyedik helyezést értem el ezzel a kutatással. Majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián – Veszprémben – különdíjas lettem” – mondta el a biológusnak készülő Hrubos Gergő.
Kutatása arról szól, hogy hogyan állíthatunk elő természetes gyomirtót. Először leszárított, majd ledarált különböző parlagfű-részeket. Utána különböző hideg és meleg kivonatokat készített belőlük desztillált víz segítségével. A kutatás során mustár- és kukoricamagot locsolt le ezekkel a kivonatokkal, hogy megnézze, melyik a leghatékonyabb abban, hogy meggátolja a csírázást. Kiderült, hogy a parlagfű levele a „legjobb”.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock