Életmód

Hosszú és fájdalmas haldoklásra ítéli a bálnákat a műanyag

Lesoványodnak, felpuffadnak, majd éhen halnak.

A tudósok az elmúlt húsz év partra sodródott cetjeit tanulmányozták. A legszomorúbb annak az 5,3 méteres fiatal ámbráscetnek az esete volt, amelyet a görögországi Míkonosz szigetén találtak meg: 135 darab műanyagot nyelt le, összesen 3,2 kilogramm volt a súlyuk.

Eltömték a gyomrát, amely hatalmasra puffadt, eközben az állat lesoványodott és éhen halt.

A földközi-tengeri óriás ámbráscetek a veszélyeztetett állatok közé tartoznak, elgázolják őket a hajók, belegabalyodnak a halászok hálóiba, az olaj- és gázkitermelésből származó hangszennyezés is árt nekik.

A Marine Pollution Bulletin folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint kutatásuk a téma első nagy léptékű vizsgálata a Földközi-tengeren. Megállapították, hogy a nagy ámbrásceteket veszélyezteti leginkább a műanyagszennyezés. Tízből hat nyelt műanyagot Alekszandrosz Francisz, az athéni központú Pelagosz cetkutató intézet tudományos igazgatója, a kutatás vezetője szerint.

„Olyan mennyiségű műanyagot találtunk az állatokban, hogy ideje megnyomni a vészcsengőt. Nemcsak néhány cet nyelt le véletlenül valamit, hanem rendszeres és mindennapos lett, hogy műanyag kerül a gyomrukba” – hangoztatta a tudós, aki elsőként hozta összefüggésbe a hadihajók szonárjait a cetpusztulással.

(MTI)

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top