Életmód

Jobb az intimkehely, mint a tampon, de néhány tévhitet helyre kell tenni

Rossz hír az intimkehely használóinak: a 12 órás kényelem helyett sokkal gyakoribb cserét, és mindig steril eszköz használatát javasolják a szakemberek.

Egyre több nő használ a menstruációja alatt betét vagy tampon helyett intimkelyhet. Ez az a kis szilikon pohárka, amit a hüvelybe kell felhelyezni, és ebben gyűlik össze a menstruációs folyadék. Hatalmas előnye a betéttel és tamponnal szemben, hogy ez egy teljesen hulladékmentes megoldás: az intimkelyhet ugyanis nem dobják ki, amikor megtelik, hanem szappanos vízzel elmossák, majd visszahelyezik a hüvelybe.

Bevallom, sokáig piszkálta a fantáziámat ez az eszköz. Az erről szóló Facebook-csoportokban olyan sok előnyéről lehetett olvasni, hogy komolyan elgondolkoztam rajta: itt az ideje kipróbálni, és ha bejön, váltani. A felhasználók szerint rendkívül kényelmes a használata, csak reggel és este kell üríteni, a köztes időben pedig el is felejthetik, hogy éppen menstruálnak. Sokan beszámoltak arról is, hogy enyhültek a vérzéssel járó, szinte elviselhetetlen görcseik, és az ideje pedig lerövidült akár napokkal is.

Voltak, akik a betétben ücsörgés élményétől akartak megszabadulni, de a tampon több ok miatt sem vált be, vagy szóba sem jöhetett az anyagából kioldódó vegyszerektől és a TSS-től (toxikus sokk szindróma) való félelmük miatt. Sokan említették, hogy az intimkehely egy határozottan pénztárcakímélő megoldás: egy kifogástalan minőségű, orvosi szilikonból készült kehely 7-8 ezer forintba kerül, és éveken keresztül szolgál, míg ennyi pénzt nagyjából fél-egy év alatt elkölt az ember tamponra vagy betétre, és azokkal még a környezetnek is árt.

A felhasználói tapasztalatok alapos feltérképezése után úgy gondoltam, itt az ideje, hogy megkérdezzek egy szakembert is az intimkehelyről. Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász, urogynekológus alaposan helyre tett jó pár kérdést.

Kehellyel sem kizárt a toxikus sokk szindróma

Először természetesen arra voltam kíváncsi, hogy valóban olyan egészséges és biztonságos-e az intimkehely használata, mint amilyen makulátlan az eszköz jó híre. „Az eddigi tudásunk alapján a legbiztonságosabb megoldás a fertőzések szempontjából mégis csak a betéttel felfogott természetes tisztulás, a betétből meg a legjobb, ha környezetkímélő és mosható” – mondta dr. Oláh Orsolya.

„A betét után a második legjobbnak már valóban az intimkelyhet tartom, mivel a felhelyezése sokkal kevésbé sérti fel a hámot, mint a tampon száraz vattája, vagy akár az applikátor keményebb műanyaga. Emellett az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy az orvosi szilikon biztonságosabb a tamponnál a Staphylococcus aures által okozott toxikus sokk szindróma (TSS) szempontjából is, de azért egy nem túl régi laborvizsgálat rámutatott, hogy a kehely felületén is ugyanúgy el tudnak szaporodni a baktériumok, így ennél is figyelni kell a rendszeres ürítésre, cserére és megfelelő tisztításra.”

„Staphylococcus aures által okozott toxikus sokk szindróma (TSS) egy tavaly publikált francia laborvizsgálat alapján elméletileg sajnos intimkehely használata mellett is létrejöhet, mivel a biofilmet képező kórokozó sima szappanos lemosással nem távolítható el hatékonyan a kehely felületéről, és a kehellyel hüvelybe juttatott levegő is kedvez a szaporodásának.

A kehely felületén is ugyanúgy el tudnak szaporodni a baktériumok, így ennél is figyelni kell a rendszeres ürítésre (fotó: istock)

Itt kifejezetten javasolták, hogy a kehelyhasználóknak legyen legalább két kelyhük, és a napközbeni cserénél egy másik sterilizáltat tegyenek fel, és gyakran cseréljék.

Ennek ellenére tudtommal összesen két TSS esetet publikáltak kehelyhasználat mellett mindeddig, de már újabban én is javasolom, hogy inkább sterilizáltan tegyék fel a kelyheket és legalább 4-6 óránként cseréljék. Sterilizálásnak jó a kifőzés vagy akár a cumisüvegfertőtlenítő oldat is” – mondta dr. Oláh Orsolya.

Úgy tűnik tehát, az egyik fontos előnye el is bukott az intimkehelynek, méghozzá az, hogy elég csak reggel és este üríteni, illetve szappanos vízzel elmosva visszahelyezni. A nőgyógyász ehelyett ugyanolyan gyakori cserét javasol, mint a tamponhasználatnál.

További rossz hír, hogy kell egy cserekehely is, mivel valamit addig is használni kell, amíg az éppen kivett eszközt fertőtlenítjük. A 4-6 óránkénti cserével és fertőtlenítéssel, sajnos, el is buktuk az intimkehely nyújtotta kényelem egy részét.

Dr. Oláh Orsolya ugyanakkor fontosnak tartja hozzátenni, hogy pár év múlva, amikor már lesznek nagyobb vizsgálatok, akkor várhatóan igazolódni fog, hogy 12 órás használat mellett sem gyakoribb a TSS a kehelyhasználóknál. Amíg azonban nincs meg a többéves utánkövetés magas esetszámú vizsgálatokkal, addig a „jobb félni, mint megijedni” elv alapján, inkább a gyakori cserét javasolják a szakemberek.

A nőgyógyász szerint további fontos előnye az intimkehelynek, hogy erős vérzés mellett sem kell óránként cserélni, mint a betétet vagy a tampont. Emellett sokaknál a menstruációs görcsök is enyhülnek, feltehetően amiatt, hogy egy kis vákuum keletkezik a hüvelyben, aminek van egy kis szívóhatása, és gyorsabban kiürül a méh. Gyakori, hogy emiatt 1-2 nappal le is rövidül kehely mellett a menstruáció.

De nézzük tovább a kétségeket! Sokakban felmerül, hogy az intimkehely nyomhatja, feszítheti a hüvelyfalat, ami káros hatásokkal járhat. Ezzel kapcsolatban a nőgyógyász megnyugtatott: kétségkívül tévhit. „A medencefenéki izmok a felhelyezett kehely alatt helyezkednek el, így azok abszolút nem érintettek a kehelyhasználat során. A hüvelyfalnak pedig annál sokkal jobb a vérellátása, hogy egy puha szilikonkehely, havi pár nap használat mellett, bármi gondot okozna. Főleg, hogy a tisztítás alatt erről a területről is lekerül a nyomás, és az újabb felhelyezésnél a kehely nem teljesen ugyanarra a részre simul rá” – magyarázta a szakember.

Amikor nem javasolt intimkelyhet használni

Vannak ugyanakkor bizonyos helyzetek, amikor orvosi szempontból nem javasolt az intimkehely használata. „Szülés utáni gyermekágyas vérzés alatt a fertőzésekre való nagyobb hajlam miatt nem javasolt a használata, bár egyébként is annyira érzékeny általában ez a terület még ilyenkor, hogy legfeljebb császármetszés vagy egy teljesen sérülésmentes hüvelyi szülés után tudom elképzelni, hogy valakinek ez eszébe jutna” – mondja a nőgyógyász.

Nem javasolt a használat hüvelyi fertőzések esetén, illetve hüvelyi műtétek után sem, minimum nyolc hétig.

„A hormontartalmú fogamzásgátló hüvelygyűrű mellett a gyűrűmentes héten nyugodtan használható az intimkehely, viszont ha tovább tart a vérzés, a kettő együttes használata nem javasolt, ugyanis a tölcsér gyengítheti a gyűrű fogamzásgátló hatékonyságát.

Méhen belüli fogamzásgátlónál – IUD, IUS, vagy régi nevén spirál – sokat számít az egyéni anatómia. Bizonyos esetekben – például rövidebb hüvely vagy kissé megsüllyedt méh esetén – az intimkehely felhelyezésénél vagy levételénél beakadhatunk a fogamzásgátló eszköz jelzőszálába, így kiránthatjuk magát az eszközt, de lehet, hogy csak 1-2 centivel lejjebb húzzuk, és ez már pont elég ahhoz, hogy megszűnjön a fogamzásgátló hatása. Így én személy szerint nem igazán támogatom a használatát IUD mellett, de nem tilos, csak az előbbiek miatt van némi kockázata” – magyarázta dr. Oláh Orsolya.

A szüzesség nem kizáró ok

A szűzhártya szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy valaki intimkelyhet vagy tampont használ-e.

„Kehely mellett szinte biztos, hogy a szűzhártya előbb-utóbb át fog szakadni. Ha valakinek bármilyen oknál fogva fontos az első aktusig az ép szűzhártya, akkor ne használjon addig intimkelyhet, de más kizáró oka nincs, biztonsággal használhatják a szűz lányok is” – mondta dr. Oláh Orsolya.

A kutatások tükrében tehát nagyon úgy néz ki, hogy az intimkehely egy kényelmes és biztonságos menstruációs eszköz, ugyanakkor legalább annyira fontos odafigyelni a higiéniára és a gyakori cserére, mint a tamponhasználatnál. Aki ezután váltana tamponról intimkehelyre, annak ez nem is lesz nagy változás (habár elsőre mindenképpen bizarr érzés kispohárban összegyűjtve viszontlátni a saját véres méhnyálkahártyánkat), aki viszont már beleringatta magát az intimkehely 12-16 órás kényelmébe, az jobb, ha megteszi a kellő óvintézkedéseket a saját egészsége érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top