Életmód
Szponzorált tartalom

Milyen sajttal grillezzek? Íme, a tanácsaink

A sajtok grillezésének is megvannak a maga trükkjei. Mivel a nyár teljes erővel beköszöntött, és ezzel eljött az éjszakába nyúló kerti partik ideje, aktuálisnak éreztük, hogy ezeket a trükköket megosszuk veled.

Összeállítottunk egy kisebb listát azokról a tudnivalókról, amikre grillezéskor szükséged lehet a tökéletes sajtos szendvics elkészítéséhez. Ezen felül a figyelmedbe ajánlunk néhány alapanyag párosítást is, amivel ínycsiklandó eredményt érhetsz el.

Grillezni mindent lehet – a sajtokat pedig kifejezetten ajánlott! (fotó: istockphoto.com)

Alakíts ki hőzónákat!

Akár faszenes sütővel dolgozol, akár gázos grillezővel, a sajt elkészítéséhez a legfontosabb technikai feltétel, hogy a sütőfelületen jól elkülönített hőzónák legyenek. Szükséged lesz egy olyan területre a rácson, ahol alacsony a hőmérséklet, egy olyanra, ahol „közepes lángon” zajlik a sütés, és végül egy kifejezetten forró rész is kell majd. A sütés procedúrája során ezeket a zónákat kell bejárnia a sajtnak ahhoz, hogy végül tökéletes legyen. Egy faszénnel fűtött grillsütőnél ez a három zóna könnyen kialakítható: az összes izzó szenet a rács egyharmada alatt kell felhalmoznod, a többi részen pedig egyáltalán ne hagyj szenet. Így az forró széndaraboktól legtávolabb eső pont lesz a rácson a „hideg zóna” – ami persze még így is elég forró a sütéshez –, a parázs feletti a forró, a kettő közötti pedig a közepes hőmérsékletű terület.

A kenyér legyen vastag, az olaj pedig sok!

Többféle sajt is alkalmas a grillezésre, ám bármelyiket is választod, két fontos alapanyagnak mindig rácsra kell kerülnie ahhoz, hogy hibátlan legyen a végeredmény. Ezek a vastagra szeletelt kenyér és az olaj (vagy vaj). A kenyér lesz a sajt és a többi kiegészítő (például szalámi szelet, sonka, bacon, paradicsom és így tovább) „hordózó felülete”, az olaj pedig a rács tapadásmentesítéséhez és a sajt nedvesítéséhez kell majd. Egy átlagos vastagságú kenyérszelet – például a boltban előre szeletelt kenyér – a sütés végére jó eséllyel teljesen szétmorzsolódik, ezért nagyon fontos, hogy egész kenyeret vásárolj a grillezéshez, amiből jó vastag, legalább két centis szeleteket kanyaríthatsz. Egy ilyen méretű kenyéren lassabban olvad meg a sajt, ezért több „lépcsőben” kell majd sütnöd. Erre szolgálnak az előre elkülönített hőzónák. Akárcsak a kenyérből, az olajból (vagy vajból) is a megszokott mennyiség többszörösét használd: bőven locsold vele magát a rácsot, a sajtra és kenyérre pedig a sütés közben egy negyed-fél evőkanálnyit tegyél.

Mindent fedjen be a sajt!

A harmadik, ám nagyon fontos trükk igen egyszerű és röviden megfogalmazható: a legfinomabb sajtos szendvics akkor készül a grillrácson, ha a sajt az alatta lévő kenyeret teljesen betakarja!

A sütés menete

1. Készítsd elő a grillezőt, töltsd fel félig faszénnel, majd gyújtsd be. (Soha ne használj gyújtófolyadékot vagy petróleumot ehhez!) Hagyd, hogy szén hamuszürke színűre izzon fel.

2. Csoportosítsd át az össze szenet a sütő egyik sarkába – vagyis ezáltal alakítsd ki a három hőzónát a rácson.

3. Olajjal vagy vajjal kend be a rácsokat.

4. Készítsd elő a szendvicsek alapanyagát: a kenyeret jó alaposan kend meg olajjal vagy vajjal, majd tedd melléjük a sajtot. 

5. Helyezd a kenyérszeleteket a középső hőzónára, és hagyd ott 2-3 percre, míg egy kicsit megpirulnak.

6. Takard be a piruló kenyérszeletet sajttal, majd a sajtszeletre tegyél még egy kenyeret. 2-3 percen át süsd így őket a legforróbb hőzóna felett, amíg sajt elkezd buborékosodni.

A mozzarella kitűnő grillsajt – sütve is finom, és grillezett ételek kísérőjeként is remek! (fotó: istockphoto.com)

7. Tedd át a szendvicseket a leghidegebb hőzóna fölé három percre. Ezután vedd le a kész szendvicset, és tálald!

Sajtok és kiegészítők – mihez mi illik?

A különféle sajtok más-más kiegészítőkkel „működnek” a legjobban a grillrácson. Van például olyan sajt, amihez a szalonna illik legjobban, míg más az almával adja ki igazán az ízét. Sőt, az is sokat számít, hogy az egyes sajtfajtákat milyen kenyérre teszed.

Például a mozzarella fehér bagettel és pepperónival lesz a legínycsiklandóbb, ha pedig zöldséges változatot szeretnél, akkor pestóval és olasz fehér kenyérrel érdemes párosítanod. (A mozzarella egyébként az egyik legjobban variálható sajtok közé tartozik, amikor grillezésre kerül a sor: nagyon jól illik hozzá a cukkini, a paradicsom, a spanyol jamon serrano sonka, az olasz paprikás szalámik és a ciabatta is.) Svájci kemény sajtot sonkaszelettel vagy pulykával tálalj rozskenyéren, cheddart baconnel, kovászos kenyéren, amerikai grillsajtot pedig tonhallal és édes búzakenyérrel süss össze.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top