Életmód

Nem leszel a munka hőse, ha kihagyod a szabadságot

A lazítás, nyári szabadság nem tréfadolog, ha kihagyod, komolyan árthatsz magadnak.

Nemcsak a munkából van szükségünk szabadságra, hanem a rossz hírektől, kétségbeeséstől, politikától, tragédiáktól is el kell vonulnunk ahhoz, hogy egészséges maradjon a lelkünk. Dr. Suzanne Degges-White pszichológus professzor szerint, amikor telítődünk a kötelességekkel és a rossz hírekkel, akkor a hozzánk legközelebb állók felé csökken az empátiánk, és nem marad érzelmi energiánk arra, hogy magunkkal vagy másokkal törődjünk.

A szabadság azonban nem mindenkinek jön könnyedén, sokan nem örülnek neki, és inkább nem veszik ki, több okból is:

  • szorongás, hogy túlságosan felhalmozódik a munka, amíg szabadságon vannak;
  • félelem, hogy kimaradnak valamilyen fontos történésből a munkahelyen a vakáció alatt;
  • aggodalom, hogy a hiányzás miatt elégedetlenek lesznek a munkájukkal;
  • félelem, hogy a főnök rájön, hogy nélkülözhető a munkájuk.

A szakember szerint ezeket a szorongásokat és félelmeket a főnökségnek kellene eloszlatnia és kötelezni a munkavállalókat a szabadságra, ha azt szeretnék, hogy hatékony és mentálisan egészséges alkalmazottaik legyenek.

szabadság munkahely egészség

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szabadság jó hatásai

Jobb lesz a keringés

A Framingham Heart tanulmánya szerint azok, akik nem használják fel a szabadnapjaikat pihenésre, sokkal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. A hosszútávú vizsgálatban azt találták, hogy ha például egy nő hat évig nem megy szabadságra, nyolcszor nagyobb lesz az esélye, hogy keringési zavara vagy szívbetegsége lesz. Ha egy férfi hagyja ki ugyanennyi ideig a vakációt, akkor 32 százalékkal nagyobb a kockázat, hogy szívrohamot kap, és meghal.

Reakcióidő

Amikor szabadságra megyünk, jobb lesz a reakcióidőnk a Rosekind tanulmánya szerint. A munkahelyi stressz ugyanis túlfeszíti a figyelmünket, amit meg kell osztanunk a számítógép képernyője, a telefon, a kollégák és az aggodalmak között. Nem csoda, ha mindennap túlterhelődik ettől az agyunk.

Hatékonyság

Az Ernst & Young tanulmánya szerint minden tizedik óra szabadság után nyolc százalékkal nő az emberek hatékonysága. Ha más nem, ez meg kellene, hogy győzze a munkáltatókat a kötelező szabadságról.

Elégedettség és lojalitás

A The Society for Human Resource Management felmérésében azt találták, hogy ha az alkalmazottak rendszeresen mennek szabadnapokra, sokkal lojálisabbá válnak a céghez, kevésbé akarnak felmondani és új állás után nézni.

Mentális egészség

Egyértelmű, hogy ha szabadságra megyünk, akkor azt meghálálja a lelkünk. De csak akkor, ha a vakáció alatt képesek vagyunk elengedni a munkahelyi félelmeket és aggodalmakat, és hagyjuk, hogy agyunk tényleg kipihenje magát. Ettől aztán még kreatívabbá válhatunk, új ötletekkel tele térhetünk vissza a munkába a szabadság után.

Mennyi az elég szabadság?

Ahhoz, hogy a fenti jó hatásokat elérjük, már akár négy nap szabadság is elég lehet egy 2018-as tanulmány szerint. Úgyhogy ha nem is akarunk két hétig lazítani és egyben kivenni sok napot, akkor is érdemes hosszú hétvégéket tervezni nyáron, hogy leengedjünk kicsit és eltávolodjunk a mindennapos taposómalomtól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top