Életmód

Legális lett az abortusz és a melegházasság Észak-Írországban

London hozta meg a döntést.

Az Egyesült Királyság Parlamentje úgy döntött, hogy az Ír-szigeten lévő tartományában is engedélyezik az abortuszt és a melegházasságot, ahogy az legális Nagy-Britannia többi területén is. Ezzel a londoni parlament vitatott és érzékeny témákban nyúlt át az északír vezetés feje felett.

A sajátos jogrend szerint erre azért volt lehetősége a londoni parlamentnek, mert az északír tartománynak két éve nincs saját kormánya. Kedden emiatt több másik olyan kérdésben is dönteni kellett, amelyek az északír intézmények folyamatos működését lehetővé teszik.

Tüntetés a melegházasság legalizálásáért Belfastban, 2017-ben fotó: Paul FAITH / AFP)

Az abortusz és a melegházasság témáját a munkáspárti képviselők vetették fel, de a többség is igennel szavazott a legalizálásra. Ha Észak-Írország október 21-ig képes önálló kormányt alakítani, akkor dönthetnek másként is, de ha nem, akkor a szabályozás később is érvényben marad.

Észak-Írországban régóta küzdenek azért a civil szervezetek, hogy a melegházasságot és az abortuszt legalizálják, ők örömmel fogadták a londoni döntést.

(via Euronews)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top