nlc.hu
Életmód

Melegházasság a holland királyi családban

Melegházasságot is köthet a holland koronahercegnő, akkor is megörökli a trónt

A holland koronahercegnő akkor is megörökli a trónt, ha melegházasságban él.
Katalin Amália holland koronahercegnő

Hollandiában a királyi család esküvőit jóvá kell hagynia a parlamentnek, a múltban pedig többször volt példa arra, hogy egyesek inkább lemondtak az örökösödésről, hogy azzal házasodhassanak össze, akit szeretnek.

Most viszont egy fontos bejelentést tett Mark Rutte holland miniszterelnök: azt írta, hogy a kormány szerint a trónörökös azonos nemű emberrel is összeházasodhat – írja a Reuters.

Ez azt jelenti, hogy a most 17 éves Katalin Amália hercegnő esetében nem jelentene akadályt, ha egy nőt venne feleségül. Katalin Amália decemberben lesz nagykorú, utána már megörökölheti a trónt, igaz, Vilmos Sándor holland király még csak 54 éves.

Hollandiában 2001 óta engedélyezett a melegházasság. A királyi családra vonatkozó kérdés azért most merült fel, mert nemrégiben megjelent könyvekben azt írták, hogy az ország jogszabályai nem teszik lehetővé az azonos neműek házasságát a királyi családban.

(Kiemelt kép: Patrick van Katwijk/WireImage)

Melegházasság más országokban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top