Életmód

Hogyan lesz tényleg pihentető a nyaralás?

Lejárt a szabadság, de ahelyett, hogy kisimultak volna tőle a ráncaim, úgy érzem magam, mint akin átment egy úthenger.

A szabadságnak mindenféle nagy tervekkel indultam neki, hova megyünk, mit csinálunk, naplementét és csillagokat nézünk, „semmitteszünk”, nagyokat sétálunk. És persze közben zen állapotba kerülök, és magam mögött hagyom két hétre azokat a ronda, szürke hétköznapokat. Minden évben ilyen terveim vannak, minden évben fáradtabban és stresszesebben érek haza, mint amikor elindultam. Ráfoghatnám a gyerekeimre, hogy nem hagynak pihenni nyaralás alatt, de az csúnya lenne tőlem, mert igazából én nem hagyom saját magamat kikapcsolni teljesen.

Suzanne Degges-White professzor szerint az én esetem gyakoribb, mint gondolnánk, főleg a mai, okostelefonos világban jellemző, hogy fáradtabban térünk vissza a nyaralásból.

„Egy olyan világban élünk, ahol a technológia miatt mindenkiben az állandó készenlét elvárása alakult ki. Rögtön kell válaszolni, reagálni a hét minden napján. A testünk azonban nem képes ezzel a tempóval lépést tartani, szüksége lenne kikapcsolódásra, mert különben a fizikai és mentális egészség látja kárát.”

A megoldás abban rejlik, hogy nem tömjük tele mindenféle tervekkel a naptárunkat a nyaralásra, hanem csak nagyjából fogalmazzuk meg magunknak, milyen fajta pihenésre áhítozunk.

Mindenkinek mást jelenti az ideális nyaralás. Az egyiknek az a jó, ha egész nap heverészhet, a másik a fizikai aktivitást érzi pihentetőnek. Fontos, hogy ne stresszeljünk a tökéletes nyaralás miatt, csak élvezzük a szabadidőt.

A szakértő a következőket javasolja, hogy tényleg pihentető legyen a nyaralás:

Ne tervezz túl sok programot!

Degges-White szerint a leggyakrabban abba a hibába esünk, hogy annyi programot akarunk belezsúfolni abba a pár napos szabadságba, hogy még a gondolatától is elfáradunk. Ha pontos tervvel indulunk neki, időbeosztást készítünk, táblázatokat gyártunk a néznivalókról, akkor csak stresszeljük magunkat, és nem hagyjuk, hogy spontán élményeket szerezzünk. A nyaralás közben az egyik legpihentetőbb tevékenység az, ha elengedjük az irányítást, és megengedjük magunknak, hogy csak úgy létezzünk a világban tervek és célok nélkül.

nyaralás pihenés stressz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Hagyd pihenni a testet!

Ne a nyaralás alatt akarj lefogyni tíz kilót és edzeni napi négy órát. Persze jó dolog vakáció közben is mozogni, de azért ha amúgy is egész nap sétálsz, hegyet mászol, kirándulsz, biciklizel, és nem csak a parton heverészel, akkor ne terheld mellette még extra edzésekkel a tested. A nyaralás a pihenésről szól, a tested is megérdemli, hogy regenerálódjon.

Figyelj az ételekre!

Amikor külföldön nyaralunk, az új ételek kipróbálása szerves része a nyaralásnak. Csak ha ész nélkül csináljuk, akkor könnyen rossz vége lehet, jön a puffadás, hasmenés és az elnehezülés. Okosan kell étkezni a nyaralás alatt is, hogy ne gyilkoljuk le az emésztőrendszerünket, az új vagy nehezebb ételek mellett tartani kell néhány zöldséges, gyümölcsös étkezést, és az is jó, ha betartjuk, hogy késő este már nem tömjük tele magunkat.

Távolodj el a munkától!

A stresszmentes nyaralás egyik legfontosabb kelléke az, hogy a munkát magunk mögött hagyjuk. Ez azt jelenti, hogy a telefonon sem nyomkodjuk a céges e-maileket, és kerülünk minden munkahelyi információt, hívást, amennyire csak lehet. A legjobb, ha kikapcsoljuk az értesítéseket a telefonon, és a reggeli kávézás közben inkább a madarak csicsergését hallgatjuk, nem a közösségi oldalakat bújjuk.

Egy kis meditáció sosem árt

A szakember szerint nyaralás alatt érdemes elővenni mindent, amit a relaxációról és meditációról tudunk, hogy teljesen ki tudjuk kapcsolni az agyunkat. Tudatosítani kell, hogy jogunk van távol lenni a munkahelyünktől, megérdemeljük a pihenést és azt, hogy szabadság alatt csak a bárányfelhőket számoljuk az égen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top