Életmód

Kiderült, hogyan töltődik újra a „szerelemhormon” az agyban

Az oxitocin nem csak a szerelem vagy a gyerekünk iránt érzett szeretet megélésében játszik szerepet, de a szülésben, a szoptatásban és stressz leküzdésében is.

Izraeli kutatók felfedezték, hogyan töltődik újra a „szerelemhormonnak” is nevezett oxitocin az agyban – írja az MTI. Az oxitocin felelős például azért az önfeledt boldogságérzetért, amely a szülőket önti el, amikor ránéznek a gyerekükre, vagy a szerelmespárokat, amikor egymásra pillantanak.

szerelem, ölelés, csók

Fotó: Unsplash

A szerelemhormon azonban nemcsak a szerelem-szeretet megélésében játszik fontos szerepet, hanem az átlagos szociális interakciókban, a szülésben és szoptatásban, valamint a stressz és az étvágy szabályozásában is.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatói rájöttek, hogyan töltődik újra az oxitocin az agy bizonyos állomásain, ahonnan aztán kiválasztódik a véráramba; eredményeiket az eLife című szaklapban publikálták.

A tudósok apró, átlátszó zebrahalak agyát vizsgálták. Ezeknél az állatoknál az emberekhez hasonlóan speciális lipidkapszulákba vagy hólyagocskákba van „csomagolva” a hormon, amelyek aztán eljutnak a szinapszisokhoz, vagyis az ingerületátvivő területekhez. Arra jutottak, hogy sós környezetben az oxitocin gyorsan kiáramlik a lipidkapszulából a szinapszisokba, és újra feltöltődik, amikor a só is kimosódott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top