Életmód

Edd magad boldogra a menstruációd alatt!

A PMS megkeseríti a nők életét menstruáció előtt, de segíthetsz magadon, ha hallgatsz a szakértőre.

Az első menstruációm óta küzdöttem a PMS (premenstruális szindróma) tüneteivel. Már egy héttel a ciklus előtt tiszta ideg voltam, feszült a hasam, zabáltam volna a cukrot cukorral, nem tudtam rendesen aludni, a legapróbb dologra is ugrottam, mintha elment volna az eszem. És valójában tényleg elmegy ilyenkor kicsit az eszünk. Az egész olyan igazságtalan, mert így a menstruáció és PMS miatt egy hónapból marad összesen két hetünk, amikor nagyjából magunknál vagyunk.

Dr. Jolene Brighten biokémikus orvos szerint a premenstruális helyzet nem reménytelen, és nem csak gyógyszeres lehetőségeink vannak a tünetek enyhítésére. A legjobb módszer, ha alaposan meggondoljuk, mit eszünk a PMS és a menstruáció ideje alatt.

Milyen ételek erősítik a PMS tüneteit?

A problémák fő okozója az ösztrogén hormon, ami természetes nem rossz, hogy van, mert szükségünk van rá, de ha túlzásba esik, akkor jönnek a PMS-tünetek: fejfájás, hízás, feszülő mellek, fájdalmas ciklus, idegesség és hangulatingadozás.

Az ösztrogén túltengést pedig bizonyos ételek is támogatják, melyekkel csak még súlyosbítjuk a helyzetünket:

  • magas cukortartalmú ételek, koffein, feldolgozott ételek;
  • növényvédő szerek a zöldségeken;
  • hús (ha nem tanyasi állat), szója;
  • szélsőséges diéták okozhatnak rövid vagy rendszertelen ciklust.

Hogyan maradj boldog a menstruáció alatt?

Amikor dr. Brightent menstruációs problémákkal keresik fel a páciensei, általában az étrendjükről kérdezi ki őket elsősorban. Mert az, amit megeszünk, gyakran rendkívül gyorsan javíthat a helyzeten.

Egy általános szabály van: ha minden hónapban küzdesz a PMS tüneteivel, akkor érdemes rostokban, zöldségekben gazdag étrendet összeállítani magadnak életvitelszerűen. Mert azért nem úgy működik a szervezetünk, hogy észleljük a tünetet, beveszünk egy avokádót és máris jobban vagyunk.

pms menstruáció étel

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

1. Figyelj a vasra és a B-vitaminra!

A bő vérzéses és hosszú menstruáció oka gyakran az elégtelen vasbevitel az orvos szerint. Ezért javasolja, hogy vasban és B12-, B6-vitaminban, illetve folsavban gazdag ételeket iktass be az étrendedbe, legalább a menstruáció alatt. A leveles zöldségek, tanyasi húsok és az avokádó például ilyen ételek.

2. Töltsd fel magad ómega3 zsírsavval!

A halak, magvak és a kendermag a barátaid. Segítenek a hangulatingadozások csökkentésében és enyhítik a menstruációs görcsöket.

3. Rost, rost, rost

Azaz zöldség, zöldség, zöldség minden mennyiségben. Olyan étel legyen minden étkezésnél a tányérod felén, ami rostokban gazdag. Szeresd a leveles és keresztesvirágú zöldségeket (spenót, sóska, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposzta stb.), mintha muszáj lenne, és kerüld a magas keményítőtartalmúakat, mint a krumpli vagy a borsó.

4. Sok magnézium

A magnéziumról már tudjuk jó ideje, hogy lazítja az idegeket és az izmokat, ezért jó hatással van a PMS és a menstruáció kellemetlen tüneteire, úgyhogy érdemes az étrendbe beiktatni az olyan ételeket, mint a kesudió, spenót, brazil dió vagy lenmag. Ráadásul a cukoréhséget is elveszik ezek a magvak, nassolás helyett kiváló csemegék.

5. Ne éhezz!

Az orvos szerint főleg menstruáció alatt oda kell arra figyelni, hogy ne hagyj ki egy étkezést sem a nap folyamán. Legyen rendes reggeli, ebéd és vacsora az asztalodon, mert az a cél, hogy stabilizáld a vércukor- és hormonszintet a szervezetedben, azt pedig éhezéssel nem lehet. Ha rendesen eszel, akkor könnyebben elkerülheted a cukros ételeket is, melyekkel csak rontanál a helyzeten. A menstruáció nem a fogyókúra és a böjtölés ideje, figyelj oda az ételeidre és a szervezeted meghálálja a gondoskodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top