Életmód

Melyik a legmelegebb munkahely?

Megnéztük, kik azok, akik állandó jelleggel melegben dolgoznak, és kik azok, akik nem kapják meg a légkondicionálást.

Séf exférjem mindig kiröhögött, amikor a 30 fokos hőség miatt nyávogtam. A konyhán ugyanis rendszeresen van 50 fok, ha épp a munkaadó úgy véli, nem érdemes túl sok pénzt ölni a személyzet jól tartásába. Maximum egy kis izzadság is keveredik az ételbe. De hasonló a helyzet a lángossütödékben, a street foodos bódékban és a fesztiválokon is. Én befogom a szám, csak 29 fokban ülök a cikk írásának pillanatában, és ehhez már egész jól hozzáedződtem. De jöjjenek az igazán elszántak, akik életüket és izzadságukat adják a munkájukért! 

Szív itt mindenki

Az útépítő munkásoktól a vasöntödékben dolgozókig számos munkakör van, amelyben elvárás a meleg elviselése, más munkakörökben pedig a körülmények vagy a munkáltató tehető felelőssé azért, hogy nem jól mennek a dolgok. Azon túl, hogy rossz érzés folyamatosan izzadni, sajnos a teljesítményünkre sincs jó hatással a túl meleg, nem véletlen, hogy törvény szabályozza, ki és milyen hőmérsékleten dolgozhat, és mit kell biztosítani számára. Természetesen más kérdés, hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban. 

Víz mindenkinek jár

Azt is kimondja a rendelet, hogy vagy vezetékes ivóvizet, vagy ivóvíztartályt kell biztosítani a dolgozóknak, és ha „a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH-értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani”. Ez nem azt jelenti, hogy 24 Celsius-fok fölött félóránként kell itatni az embereket, hanem ki kell számolni a „korrigált effektív hőmérsékletet”, amely a léghőmérséklet, a nedvességtartalom és a légsebesség mutatószáma. Azt, hogy ezt hogyan számolja ki a munkáltató, nehéz kideríteni, mindenesetre a jogszabályok szerint 14-16 fokos vizet kell biztosítani, valamint óránként 5-10 perces pihenőidőt a nagy melegben, illetve szabadtéren könnyű ruházatot és fényvédő krémet kell biztosítani. A pihenőidőt lehetőség szerint klimatizált helyiségben kell biztosítani. 

Melyik a legmelegebb munkahely?A hőségriadóról külön nem rendelkezik törvény, ám az ÁNTSZ kiadhat eseti rendelkezéseket.  Természetesen itt megint az a kérdés, ki és hogyan tartja be a jogszabályokat. Emlékezzünk csak vissza arra, amikor a szobi bakterházba a dolgozók által beszerelt klímát kapcsoltatták le egy újságcikk hatására, de a BKV sem volt boldog, amikor valamelyik sofőrjük egy 43,5 fokos vezetőfülkét fotózott le.

A Semmelweis Egyetem sem repesett a boldogságtól, amikor kiderült, hogy milyen melegben kell dolgozni a műtőben, a személyzet és a betegek is nehezen viselik ezt a hőséget a kórházak egy részében. A MÁV-on a légkondicionálóra gyakran panaszkodnak az utasok, de mit csináljon a mozdonyvezető, aki 50 fokban kénytelen vezetni? És emlékezzünk meg azokról az autóipari beszállító üzemben dolgozókról, akikhez egy nap kilenc alkalommal kellett mentőt hívni a légkondicionálás hiánya és a nagy meleg következtében. 

I. helyezett: 65–70 Celsius-fok 

Ha nem bírod ezt a hőmérsékletet, akkor semmi esetre se legyél pék, ők ugyanis bár hajnalban kezdenek, és a modern kemencék szigetelése jó, de a 236 fokra felfűtött kemence előtt 60 fok van, a kelesztőben pedig laza 40. Éjjel annyival jobb  a helyzet, hogy kint nem 34 fok van, csak 23-24. 

A kéményseprést sem érdemes választani, a bérházak padlásain ugyanis rendszeresen 65-70 fokra melegszik a levegő. 

Vasöntödében dolgozni sem egyszerű, az 1500 fokra felfűtött kemence mellett az emberről folyik a víz, és a kemence folyamatosan sugározza a forró levegőt. 

A képzeletbeli dobogóra felférnek a hegesztők is, akik szintén 60-70 fokban dolgoznak, valamint mellettük szállnak be a versenybe az aszfaltozók, akik a 250 Celsius-fokos aszfalt közvetlen közelében dolgoznak, és még megállni sincs idejük.

II. helyezett: 50 Celsius-fok 

A szaunamester legalább tudja, hogy mire számíthat, de a fóliasátorban – rendszerint görnyedten – dolgozóknak az 50 fok is rendszeresen összejön, délben kibírhatatlan a forróság, főleg, ha szellőzés sincs. 

Aztán ott vannak még a repülőgép-szerelők, akik rendszeresen 45-50 fokot mérnek a hangárban álló repülőgépeken – ugye ne mondjuk, hányak élete múlik itt a pontos munkavégzésen? 

De hasonlóan szenvednek a klímamentes teherautókban ülő sofőrök is, akik gyakran ragadnak dugóba. Nehezített pálya a pénzszállítón való munka, a régebbi autókban se klíma, se könnyen nyitható ablak. A felelősség viszont óriási. 

III. helyezett: 40 Celsius-fok

Persze azt gondolnánk, hogy ehhez képest az irodai munka smafu, és vélhetően tényleg így van, de azért tegye a szívére a kezét, akik szeret 40 fokban bírósági iratokat írni, vagy épp egy orvosi rendelőben vizsgálni a betegeket, de ne feledkezzünk meg a postásokról sem. És akkor még nem beszéltünk az autópálya-karbantartókról, a darukezelőkről, az ácsokról és azokról, akik teljesen üveges irodában vagy egy fémketrecben kénytelenek napi sok órán át dolgozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top