Aktuális

Nincs klíma, rosszul lett egy műtős a Kútvölgyiben

36-38 fokos melegben operálnak.

Nyáron nap elején 30, nap végén  már 36-38 fokos melegben dolgoznak a Semmelweis Egyetem több intézménye, így az Urológiai Klinika, az 1-es Sebészeti Klinika, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika műtőiben. A Kútvölgyiben sem jobb a helyzet, ott az egyik alkalmazott a napokban operáció közben lett rosszul a hőség miatt – írja a Magyar Hang.

A műtőket átmenetileg mobilklímákkal szerelték fel, melyek egyrészt nem hatékonyak, másrészt a fertőzésveszélyt is növelik.

Kútvölgyi Klinika kórház

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

„Az országos tisztifőorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentum szerint a műtéti sebek szennyeződésének (kontamináció) egyik legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért operáció mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető. A levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami képes óránkénti 20-szoros légcserére. A műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet. 

Hogy a fenti okokból mennyivel nő a fertőzések, illetve a fertőzések miatti halálozások száma, azt nem lehet tudni, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem adja ki az erre vonatkozó adatokat.

Megszólalt a Semmelweis Egyetem 

A Semmelweis Egyetem cáfolja, hogy több klinikájuknál is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Mint közleményükben írják, tény, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve, épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. “Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos,; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is” – áll a közleményükben.

A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni.

A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. Az illetékes hatóság – a törvényi előírásoknak megfelelően – rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen” – hangsúlyozza közleményében a Semmelweis Egyetem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top