Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Jane Goodall fát ültetett a Sas-hegyen

A világhírű etológus három őshonos facsemetetét is elültetett.

Jane Goodall három őshonos facsametét ültetett el a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Sas-hegy lejtőin – számolt be a nemzeti park.

A világhírű etológus augusztus 9-én, inspiráló beszédét követően, gyerekek részvételével házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet ültetett el a területen, aminek eredményeképp természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is.

Fotó: DINPI/Balogh Boglárka

„Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ”

– mondta Jane Goodall.

A sas-hegyi tölgyes – kiemelkedve kertvárosi környezetéből – őshonos erdei fajaival a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező szárazföldi élőhelyeink közé tartozik – csakúgy, mint Magyarország más tölgyerdei. Fennmaradásukat azonban különböző invazív növények veszélyeztetik.

A Sas-hegy egy különösen jelentős biodiverzitás „hotspot”, ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti.

Fotó: DINPI/Balogh Boglárka

A Life4OakForests projekt keretében az özönnövények visszaszorításával, az erdőregenerációs folyamatok megsegítésével (a túlzottan elszaporodott cserjék visszaszorításával), illetve a tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével érjük el a tölgyesek természetesebbé válását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top