Életmód

Évtizedek óta lépcsőzteti a mozgássérülteket a Széchenyi fürdő

Az épületbe bejutni sem könnyű, az emelők nem működnek, „kerekesszékesek inkább ne jöjjenek ide”.

Tizenkét lépcsőfokon, majd újabb lépcsőkön keresztül lehet csak bejutni a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Nappali Kórházába, ahol különböző mozgásszervi sérültek kapnak gyógykezelést. Az Abcúg újságírója elkísért egy elektromos motorbiciklivel közlekedő, mozgássérült nőt a fürdőbe, aki tb-je alapján járhat gyógytornára és más kezelésekre a Széchenyibe.

Csakhogy már eleve nehéz megközelíteni az épületet, ha valaki nem autóval érkezik (mozgássérült parkoló ugyanis tartozik a fürdőhöz). „A gyógyfürdőt körülvevő parkoló padkája helyenként akár 20 centiméter is lehet, ezért az úttesten haladunk, kátyúk között szlalomozva, és próbáljuk megtalálni, hogy hol van annyira megsüllyedve a padkakő, hogy Erzsébet lendületből fel tudjon hajtani elektromos motorbiciklijével. Több percig tartó keresgélés után találunk csak ilyet, de a hatalmas zöttyenés fájdalmas Erzsébet gerincének, amit derekánál több szegecs tart össze” – olvasható a cikkben.

A nappali kórház folyosója a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Széchenyi fürdőben (MTI Fotó: Marjai János)

A Nappali Kórház bejárata mellé szerelt elektromos emelő évek óta nem működik, az egyik dolgozó szerint „nincs rá igény”. Az épület másik bejárata még elviekben sem akadálymentes. Az ápolók szerint az orvosok már nem is nagyon utalják ide a kerekesszékes mozgássérülteket, mert tudják, hogy az épületbe nem lehet bejutni, inkább az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetbe küldik őket.

Az épületbe való bejutás kalandos és tanulságos története az Abcúg cikkében olvasható.

Frissítés!

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda a cikk megjelenése után ezt válaszolta az Abcúgnak arra, miért nem használják az emelőket:

,,A lépcsőjáró az elmúlt években igény szerint használható volt, de valóban jelenleg felújításra szorul, azonban erről kollégáim már intézkedtek, reményeink szerint hamarosan megoldódik a fennálló probléma. Ettől függetlenül szeretnénk megjegyezni, hogy bár folyamatosan vannak a komplex ellátást ellátó osztályon mozgáskorlátozott betegek, viszonylag kevés igény érkezett ennek használatára. Többnyire járóbetegek veszik igénybe az osztályt, hiszen itt elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelése zajlik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top