Életmód

40 ezer háztartás fogyasztását pazarolta az emberiség csak a Despacito hallgatására

Annyi energiát használtunk el ennek a számnak a hallgatására, amennyi már fáj a Földnek.

Minden internetes lejátszási rekordot megdöntött a Despacito, Luis Fonsi és Daddy Yankee 2017-es slágere. A Fortune magazinban közölt friss statisztika szerint azonban ez azt is jelenti, hogy a lejátszáshoz nagyjából annyi energiát használt fel az emberiség, amennyit 40 ezer háztartás egy év alatt.

Ennek az az oka, hogy amikor bárhol a világon lejátssza valaki a dalt, egyszerre több szervert hoz működésbe, sőt, ha csak a Google-ben keresünk rá a dalra, már 6-8 szerver munkáját vesszük igénybe. Ezeket a szervereket pedig jellemzően nem megújuló energiaforrásokkal működtetik – a Google adatközpontjainak például csak 4 százaléka működik megújuló energiával. 

Luis Fonsi koncerten, a Despacitót direkt nem linkeljük be (fotó: Pedro Ugarte / AFP)

Ye Ruiqi, a Greenpeace kelet-ázsiai munkatársa szerint a fogyasztók is tehetnek apró lépéseket az internethasználathoz szükséges energiafogyasztás mérséklése érdekében. Ha például közepes képminőséggel használjuk a Netflixet, a magas felbontáshoz szükséges szén- és vízmennyiség 75 százalékát megspórolhatjuk. Ez azonban nem helyettesítheti azt, hogy a cégeknek és a kormányok többet tegyenek a megújuló energiaforrások terjedéséért. 

(via 444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top