Életmód

Mit gondolnak a kamaszok a leghíresebb klímaaktivistáról?

A világméretű klímasztrájk kapcsán kamaszokat kérdeztünk, mi a véleményük Greta Thunberg svéd klímaaktivistáról. Egy biztos, hidegen senkit nem hagy!

Greta Thunberg tavaly hívta fel magára és az általa képviselt ügyre a figyelmet azzal, hogy tavaly augusztusa óta sztrájkol a stockholmi parlament lépcsőjén. Akciója magányosan indult, amivel elsősorban a svéd politikusokat kívánta rávenni, hogy sokkal többet tegyenek a klímaváltozás ellen, illetve követelte a szén-dioxid-kibocsátás leállítását.

Azóta komoly követőtáborra tett szert, találkozott Ferenc pápával, beszélt az Európai Parlamentben, idén márciusban pedig már az év nőjévé választották Svédországban, pár napja Obamával beszélt, miközben kiosztotta a politikusokat. Norvég politikusok őt jelölték Nobel-békedíjra, és a Time magazin is beválasztotta a világ száz legbefolyásosabb embere közé.

Mozgalmához rövid időn belül 1,6 millióan csatlakoztak, és milliók követik a közösségi médiában is.
A múlt heti sztrájkot a Fridays for Future néven indult mozgalom szervezte, fő helyszíne New York volt, ahol hétfőn megkezdődött az ENSZ nemzetközi klímacsúcsa. A csaknem 1,1 millió New York-i diák igazoltan hiányozhatott az iskolából a demonstráció miatt. Ugyanezen a napon más városokban is több millió ember vonult utcára, követelve, hogy a politikusok végre lépjenek fel a klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni harcban.

Iskolások a Fridays for Future globális tüntetésen, Londonban (Fotó: David Cliff/NurPhoto via Getty Images)

A klímacsúcson az ENSZ főtitkára is arra figyelmeztetett, hogy az embereknek muszáj nyomást gyakorolniuk a kormányaikra, hogy a globális, átlagos felmelegedés ne haladja meg a kritikus 2 Celsius fokot.

Budapesten a Globális Klímasztrájk 2019. szeptember 27-én 10 órakor kezdődik a Clark Ádám téren.
 
Dani, 18 éves, idén érettségizik. Először azt gondolta Greta Thunbergről, hogy csak feltűnési viszketegségben szenvedő szélhámos, aki az emberek klímaszorongását akarja meglovagolni. Biztos volt benne, hogy ez a maximum tizenkettőnek kinéző lány nem lehet tizenhat éves, tehát hazudik. „Aztán valahol olvastam, hogy súlyos depressziós volt, gyakorlatilag abbahagyta az evést, és a komoly táplálékhiány miatt megállt a fizikai fejlődésben. Elég durva sztori, de azóta figyelek rá. Most azt gondolom, ő az egyetlen hiteles figura a klímavédelem terén. Érdemes lenne odafigyelni rá, követni őt!”

Danit zavarja Thunbergben az, hogy ennyire fókuszban tud maradni a klímakatasztrófával kapcsolatban. Nagyon ijesztőnek találja azt, ami ránk vár, mégis mindig minden elveszi a figyelmét. Most például az érettségi, pedig ha józan ésszel belegondol, semmit nem számít, hogy milyen lesz az érettségije akkor, ha húsz év múlva gyakorlatilag vége az emberiségnek vagy jobb esetben az emberiség jövőjének.

Amikor nem lesz mit innunk, és ölik majd egymást az emberek az élelemélt, senki nem fogja megkérdezni tőle, hogy hogyan sikerült az emelt szintű matek. „Szóval lehet, hogy hülyeséget csinálok, de túlzottan kispolgár vagyok. Vállalom, miattam is egyre közelebb van a klímakatasztrófa. Azzal mentegetem magam, hogy jövőre elmegyek egy évre önkénteskedni, és lesz időm átgondolni a jövőmet.”
 
Dávid 16 éves, gimnazista. Azt meséli, hogy Greta Thunberg miatt veszett össze a nagyszüleivel, méghozzá annyira, hogy azt se bánja, ha nem békülnek ki soha.

„Nagyapámék állandóan a tévé előtt ülnek, és gyönyörűen felmondják, amit ott hallanak. Már korábban is voltak igencsak érdekes megnyilvánulásaik a közelgő klímakatasztrófával kapcsolatban, de akkor még be tudtam fogni a számat. Azt mondták például, hogy arról ők egyáltalán nem tehetnek, és nem képzelheti a mai fiatalság, hogy majd ők pont a legjobb nyugdíjas éveikben visszafogják magukat bármiben. Nem ezért dolgoztak le egy életet, különben sem igaz a globális felmelegedésből semmi. Legfeljebb a kevesebb eső, de lehet locsolni. Komolyan ezt mondták! És a nagyapám egyetemet végzett ember!”

Tavasszal a nagyszülők hallottak Thunberg akciójáról, és megpróbálták meggyőzni az unokájukat arról, hogy ennek a gyereknek még az iskolában lenne a helye, nem pedig a parlament mellett ücsörögve. Dávid talán túl is lépett volna az egészen, ha a nagyanyja nem használja a gyerek szó helyett a gyermeket.

Greta 2018-ban a svéd parlament előtt sztrájkolt (Fotó: Michael Campanella/Getty Images)

„Csak a papok és az ájtatos szentfazekak használják a gyermek szót. A Kisjézus, az gyermek. De Greta Thunberg, az gyerek maximum, de inkább fiatal felnőtt. A nagyszüleim ezzel, hogy gyermekezik Gretát,  csak megpróbálják lealacsonyítani, semmibe venni a munkáját. Ő gyermek, bezzeg a nagyanyám és  a nagyapám néni és bácsi. Mondtam nekik, hogy ne kezeljék már le ezt a lányt, aki az ő és az unokájuk sorsát is jobbá akarja tenni, meg különben is milyen érv már az, hogyha valakivel nem értenek egyet, akkor visszaküldik az iskolába?!”

A vita komoly generációs ellentéteket hozott felszínre a családban, és a szülők a fiúk mellé álltak, annyit kértek csupán Dávidtól, hogy a illedelmesen vitázzon.

„Nagyapám olyan ideges volt, hogy remegett a keze, meg akarta tépni a hajam, pedig előtte soha nem bántott. Azt kiabálta, hogy ne lépjem át többet a küszöbét. Mindezt azért, mert felhívtam a figyelmüket arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az az igazság, amit a tévében hallanak, és igenis hatalmas veszélyben vagyunk. Anyámék szerint karácsonykor el kell mennem a családi ebédre nekem is, de ha újra szóba kerül a téma, én inkább felállok, és eljövök, mert azt nem mondhatom, hogy nekik van igazuk, még akkor sem, ha a nagyszüleim. A családi béke nem ér annyit, mint a fiatalok jövője!”

Botond 16 éves, szakgimnazista. Szerinte Greta Thunberg csak egy őrült, akinek lehet, hogy igaza van valamennyire, de csak bohócot csinál magából. Ha egy igazi politikussal kellene vitáznia, pillanatok alatt kiderülne, hogy alkalmatlan arra a posztra, ahova a világhír felrepítette. „Olyan ő, mint egy klímainfluenszer. Nincs mögötte semmi, csak valaki egyszer észrevette, hogy egy őrült lány ott ül a lépcsőn a parlament tövében, és nem az van a táblájára írva, hogy éhes, hanem valami más. Jaj de cuki! Mindenkit nyomaszt a globális felmelegedéstől való félelem, kapóra jött nekik valaki, aki helyettük járatja a száját.”
 
Míra 17 éves, szakgimnáziumba jár. Úgy érzi, hogy már elkésett a világ a változást illetően, úgyhogy akármekkora hatással is van a fiatalokra a svéd aktivista, már nem lehet elkerülni a pusztulást.

„Olvastam vele egy interjút, amiben arról mesélt, hogy mennyit bántották az osztálytársai, és hogy minden gyerek nagyon gonosz, ezért nem is szeret gyerekek között lenni. Na, nekem ez sokkal ijesztőbb, mint a klímakatasztrófa!”

Míra elmesélte, hogy általános iskolában az ő osztályukban is volt egy Thunberghez hasonló fiú, akit állandóan szekáltak. Nem büszke rá, de ő is azok között volt, akik szavakkal vagy az osztályfőnök szerint csínytevésekkel bántották a fiút. Egyszer találtak is a padjában egy füzetet, amire az volt írva, hogy az osztálytársaim, akiket utálok. És mindenki benne volt, mint a huszonhat gyerek az osztályból.

„Mi lenne akkor, ha egy Greta nem a klímaváltozásra, hanem a bullyingra hívná fel a figyelmet, és abból csinálna világkampányt? És mondjuk nem lenne jóindulatú, hanem arra buzdítaná azokat, akiket kicsináltak az osztálytársaik az iskolában, hogy ragadjanak fegyvert, és intézzék el a bántalmazókat? Halott lennék, és meg is érdemelném. Tiszta szerencse, hogy nem erre kattant rá, hanem a környezetvédelemre. Nagyon szégyellem magam egyébként, és nem gondolom magam rossz embernek, egyszerűen mentem a nyáj után. Remélem az én volt osztálytársam nem szenvedett annyit, mint Greta!”

klímaváltozás, klímakatasztrófa, sztrájk, tüntetés, greta thunberg

Úgy érzik, valamit tenniük kell! (Fotó: Pixabay.com)

Marci 19 éves, idén érettségizik. Amikor először látta Greta Thunberget, nem volt neki szimpatikus, de azóta az egyik példaképe lett.

„Láttam egy nagyon ronda csajt, pedig a svéd lányok állítólag gyönyörűek. Erre ott ült ő zsíros hajjal, ijesztő tekintettel, teljesen érzelemmentes arccal, és azt írták róla, hogy ő menti majd meg a világot. Nem hittem el. Angol érettségire készülve olvastam nagyon sok cikket vele kapcsolatban, és meghallgattam a TED előadását is, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kifejezéseket tanuljak. És akkor egyszer csak azt vettem észre, hogy elfogadtam minden gondolatát, és azon gondolkodom, hogyan tudnék személyesen is minél többet tenni az ügyért, amiről eddig azt hittem, nem az enyém. Most pedig már a vezetőmnek tartom.”

Marci a barátnőjével nagyon környezettudatosan él, és erre buzdítják az ismerőseiket is. Szerintük a legnagyobb probléma Thunberggel kapcsolatban az, hogy mindenki a betegségéről beszél, pedig az csak egy zavar, ami segíti őt a munkájában, nem betegség. Úgy gondolják, hogy nincs nála hitelesebb, okosabb és rátermettebb vezető. Nagyon profin ad interjút, folyamatosan provokálja a kormányfőket, a politikusokat, az embereket. Ugyanakkor nagyon őszinte, felkészült és becsületes. Pár hónapon vagy maximum pár éven belül fel fog ébredni a társadalom, és jó eséllyel Greta Thunberg lesz az új világ egyik vezetője.

„Természetesen nem ő lesz a világelnök, mert arra alkalmatlan. Ő egy aktivista, egy szakember, és még akkor is az, ha sokan pont a szakmaiságát kérdőjelezik meg. Viszont nagyon befolyásos, és egyre többen hallgatnak rá, illetve a tömegre, ami mögötte áll. Néha kicsit féltem őt, de egy politikus vagy egy idősebb ember soha nem tudna ennyire tiszta és hiteles maradni, mint ő. Kormányok akarják lejáratni, nevetségessé tenni, de nem fog nekik sikerülni. Vagy Greta Thunbergnek lesz igaza, vagy nem, de akkor pár évtized múlva igenis mind meghalunk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top