nlc.hu
Életmód

Videón, ahogy elhurcolják a rendőrök Greta Thunberget

Videón, ahogy elhurcolják a rendőrök Greta Thunberget

A 21 éves svéd klímaaktivista egy autópályát zárt le a tüntetőkkel Hágában, aztán jöttek a rendőrök.

Letartóztatta a holland rendőrség Greta Thunberg klímavédelmi aktivistát egy hágai tüntetésen szombaton. A 21 éves svéd fiatal több száz tüntetőhöz csatlakozott, és a fosszilis energiahordozók visszaszorítása miatt demonstráltak – írja a BBC.

A tüntetők a hágai A12-es autópályát akarták lezárni. Békésen ücsörögtek az aszfalton, közöttük Thunberggel, amikor megjelent a rendőrség. A rendőrök megkérdezték a tüntetőket, hogy maguktól felszállnak-e a buszokra, majd miután ezt megtagadták, feltették őket a járműre. A videón látható, ahogy megragadják Greta Thunberg karját, felállítják, majd ketten közrefogva elhurcolják.

Thunberg az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy nem aggódik a rendőri fellépés miatt. „Fontos, hogy ma tüntessünk, mert a bolygónk vészhelyzetben. Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük ezt a válságot és megmentsük az emberi életeket” – fogalmazott.

Greta Thunberg svéd klímaaktivistát letartóztatják a fosszilis támogatások elleni klímafelvonuláson az A12-es autópálya közelében Hágában, 2024. április 6-án

Greta Thunberg svéd klímaaktivistát letartóztatják a fosszilis támogatások elleni klímafelvonuláson az A12-es autópálya közelében Hágában, 2024. április 6-án (Fotó: Ramon van Flymen / ANP / AFP)

A tüntetést azért hirdették meg, mert a holland kormány adókedvezményeket biztosítana a fosszilis tüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatoknak, köztük a Shellnek és a KLM légitársaságnak.

A világ legismertebb klímaaktivistáját korábban egy németországi tüntetésről vitték el a rendőrök. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top