nlc.hu
Életmód

Így tartóztatták le Andrew Tate-et Romániában

2022: az év, amikor egy húszéves lány konkrétan megsemmisített egy nőgyűlölő influenszer-stricit

December végén befutott a tavalyi év egyik legszebb története, aminek értékéből és forgatókönyv-potenciáljából még az sem von le, hogy végül kiderült: nem a pizzásdobozok buktatták le a nőket pornóra kényszerítő Andrew Tate-et.

Súlyos, szomorú, ijesztő év volt 2022, kevés szépséggel és még kevesebb happy enddel, de az év végére mégis belefért egy, méghozzá nem is akármekkora. Bulváros, közéleti és társadalmi tekintetben is az egyik legerősebb, filmadaptációért könyörgő összecsapása volt az, amikor

a 35 éves nőgyűlölő influenszer és a 19 éves klímaaktivista összecsapott, az utóbbi milliónyi lájkkal, az előbbi pedig egy romániai börtönbüntetéssel lett gazdagabb, és közben kiszabadult néhány általa elrabolt és megkínzott nő is.

A klímaaktivista természetesen a most szülinapozó Greta Thunberg, aki az öt évvel ezelőtti szenvedélyes beszédei után most megint az internet csúcsára jutott, intellektuálisan egyenlőtlen ellefele pedig Andrew Tate, akiről az olvasók jó része nyilván életében nem hallott, és ez így van jól, nem vesztettek semmit. Most azonban kénytelenek vagyunk megismerkedni az internet legnagyobb rohadékjával.

Andrew Tate

Fotó: Andrew Tate Instagram

Tate az az ember, akiről nem (csak) azért írjuk, hogy nőgyűlölő, mert mi azt gondoljuk róla, hanem azért, mert ő ezt állítja magáról, sőt, büszkén és gyakran hirdeti, hogy ő bizony mélyen megveti és előszeretettel kínozza őket. Meg sem próbál úgy tenni, mint akivel lehet tárgyalni, fullba nyomja a nőgyűlölőt. Fennen hirdeti, hogy:

  • a nő a férfi tulajdona, otthon a helye, lehetőleg vezetni se akarjon;
  • a szexuális erőszak áldozatainak „vállalnia kell a felelősséget” a támadásért;
  • érdemes 18-19 évesekkel randizni, ők a legkönnyebben „idomíthatóak” ugyanis;
  • ha a nő megcsalással vagy bármi mással vádol, gyanúsít, teljesen oké arcon ütni, fojtogatni, szétverni a dolgaikat és bezárni őket a lakásba;
  • a depresszió kamu.

Egyébként tehetséges sakkozóként kezdte (apja nemzetközi mester volt), és kickboxharcosként is szép eredményeket ért el, aztán 2016-ban meghívták a brit Big Brotherbe, és ott elszabadult a pokol. A média előszedte homofób és rasszista Twitter-bejegyzéseit, és egy videó is előkerült róla, amelyen egy övvel ütlegel egy nőt; erről azt mondta, közös megegyezéssel történt. A műsorból hat nap után ki is dobták. Hamarosan azonban rájött, hogy a nőgyűlölet nem is rossz üzlet: honlapján „férfi-nő interakciókra” és gyors meggazdagodásra tanította az előfizetőit, pont úgy, mint egy PUA-kurzus, csak míg a csajozóművészet lényege, hogy hogyan kell manipulálni a nőket a gyors és eredményes szex érdekében, Tate kifejezetten arra tanít, hogyan kell bántalmazni őket. Nem mintha a kettő között akkora különbség lenne.

Egyéb vállalkozásai:

  • 75 szexmunkást alkalmazó webcamszolgáltatás, amely szándéka szerint a férfiak érzelmeire is hat (ezt testvérével, Tristannak közösen felügyeli);
  • a Hustler’s University, amely olyan legális és megbízható üzleti modelleket oktat, mint a készlet nélküli webshop-üzemeltetés és a kriptovaluta-kereskedelem;
  • ez utóbbi ráadásul piramisjáték, bocsánat, MLM-rendszer szerint működik, vagyis működött, amíg le nem kapcsolták.

A folyamatosan sportautókkal, szivarral a szájában, két lábon járó playboyparódiaként pózoló Tate-et könnyű lenne kiröhögni azzal, hogy egy idióta, akit civilizált ember nem vesz komolyan. A helyzet azonban az, hogy az internet tele van fiatal, befolyásolható, összezavarodott fiúkkal, fiatal férfiakkal és az ilyen nézeteket kéjes örömmel fogadó incelekkel, akik simán tettekre váltják a nőgyűlöletüket, csak mert egy sikeres, gazdag ember erre buzdítja őket; ha neki így is, sőt, éppen emiatt bejött az élet, másnak is bejöhet, nem?

Ne higgyük, hogy egy elhanyagolható kisebbségről van szó, Tate-nek hatalmas közönsége van. Videói a TikTokon 12 milliárdos (!) nézettséget produkáltak, mire letiltották a platformról, a kommentek és megosztások alapján nagyon sokan szimpatizálnak vele. Az algoritmusoknak köszönhetően a népszerű videói azokhoz is eljutottak, akik amúgy sosem kerestek volna rá ezekre a tartalmakra. Egyébként rá is kerestek: 2022-ben jobban pörgött a neve a Google-ön, mint Donald Trumpé vagy Kim Kardashiané. Tavaly nyáron már a nőjogi szervezetek is sorra szólaltak fel ellene, mert egészen konkrétan, az áldozatok történeteiben tetten érhető volt az influenszer hatása, és amerikai tanárok is panaszkodtak arra, hogy képtelenek megtartani az óráikat, mert a gyerekek csak Tate-ről hajlandóak beszélni.

Miközben tehát a progresszív, társadalmilag felelős média felváltva lúzerezte le, röhögte ki és háborodott fel rajta a saját kis biztonságos buborékjában, Tate ezzel mit sem törődve konkrétan és érzékelhetően rosszabb hellyé tette a világot.

Voltak pillanatok, amikor már az ő vastag bőrét is áttörték a kritikák, ilyenkor a tőle szokásos felsőtagozatos érveléstechnikával annyit mondott, többször méltatta már a nőket, a videói inkább „általában a mérgező és értéktelen emberekről” szól, és hogy ez valójában nem is ő, csak egy általa kreált alteregó, és szegényt valójában nem is ismerik azok, akik csúnyákat mondanak róla. A helyzeten legfeljebb csak egy kicsit javított, hogy a TikTokon kívül az Instagram és a Twitter is letiltotta, hiszen podcastja ettől még élt és virult, ráadásul, mint most kiderült, ekkor már jövedelmező biznisze volt: nők elrablása és prostitúcióra kényszerítése. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az új Elon Musk-féle rémuralom alatt, a szólásszabadságra hivatkozva visszaengedték a Twitterre; itt kezdődik a történetünk.

Fotó: Andrew Tate Instagram

Fotó: Andrew Tate Instagram

Nem tudni, miért, talán mert éppen a 20. szülinapja közeledett, de Andrew Tate-nek eszébe jutott Greta Thunberg. Nem nehéz kitalálni, mennyire ért egyet a klímaaktivista törekvéseivel valaki, akinek 33 sportautója van, és tényleg: azt tweetelte neki, hogy adja már meg a mailcímét, mert szeretné elküldeni az autók listáját, mindegyik mellett feltüntetve, mennyit fogyaszt és mennyit szennyez. A lány válasza rögtön az év tweetje is lett december végén. Azt írta:

Igen, kérlek, mesélj! Írj a kispöcsenergia@legyenéleted.com-ra.

Tate-et nem is maga a válasz bőszítette fel, hanem az, hogy egy nap alatt kétmillió lájkot kapott – sokkal többet, mint az ő eredeti posztja. Egy napig tartott, mire megszülte a viszonválaszát, ami nagyon sok idő, tekintve, hogy annyit sikerült összehoznia: „most már tudjuk, hogy kicsi a péniszed, és igen, jó lenne, ha lenne életed”. Mellékelt egy videót is, amelyben gazdagember-köpenyben, a szokásos szivarral a kezében két percben kifejt egy zavaros összeesküvés-elméletet – amellyel egyébként is tele a Twittere, gyakran osztja meg Elon Musk gondolatait is – arról, hogy Greta észre sem veszi, hogy „átprogramozták”, és hogy „a Mátrix rabszolgája”, aki „arról akar meggyőzni, hogy győzd meg a kormányod, hogy adóztasson szegénnyé, mert a Nap meleg”. Eközben a kezébe adnak két pizzát Jerry’s Pizza feliratú dobozokban – Tate ki is szól a kamera mögé, hogy a dobozokat semmiképp se reciklálják –, és ezzel vége is lehetett volna a történetnek.

A román rendőrségnek ezek után egy nap kellett, hogy megtalálja és letartóztassa az influenszert, akit már régóta kerestek nemi erőszak és emberkereskedelem vádja miatt. Tate még 2017-ben vett házat az országban, bevallottan azért, mert engedékenyebbek a zaklatásról szóló törvények és striciként is könnyebb érvényesülni. „Szeretek olyan társadalomban élni, ahol a pénzem, a befolyásom és a hatalmam azt jelenti, hogy nem maradok alul ezekkel a balfasz törvényekkel szemben” – fogalmazott ekkor. A rendőrség hat nőt talált, akit testvérével és két román állampolgárral együtt fogva tartottak és pornózásra kényszerítettek, őket kiszabadították, Tate-ék pedig 30 napos előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást. Nagyon úgy tűnik, hogy ebből a helyzetből a pénze sem húzza majd ki.

Hamar elterjedt, hogy a pizzásdobozok buktatták le a férfit; Thunberg azonnal le is ütötte a magas labdát, és azt tweetelte:

Ez történik, ha nem reciklálod a pizzásdobozokat.

A román hatóságok később úgy kommentálták ezt, hogy „vicces, de nem”. Abból azonban, hogy egy nappal Tate posztja után fogták el, egyértelmű, hogy segített nekik a videó.

Ha van is tanulság, az legfeljebb coelhói: mindig győz az igazság, az univerzum egyensúlyra törekszik, vagy ilyesmi, de egy ilyen év után minden ilyesmi erősen sántít, hagyjuk is. Inkább szórakozzunk önfeledten a nőgyűlölő influenszer sorsán, amiről senki sem tehet, csak ő, és gondoljunk rá úgy, mint a stricik és a pornóipar igazi arcára. Mert ha van ezeknek arca, biztosan úgy néz ki, mint Andrew Tate-é.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top