nlc.hu
Életmód
Gondolatvezérelt exoskeletonnal újra járt a végtagbénult férfi

Gondolatvezérelt exoskeletonnal újra járt a végtagbénult férfi

A fiatal férfi négy éve teljesen lebénult egy balesetben. „Ilyen lehetett, amikor az ember az első lépéseket tette meg a Holdon” – mondta a kísérletről.

Mind a négy lebénult végtagját mozgatni tudta egy francia férfi a külső robotváz segítségével, amelyet gondolataival irányított – írja a BBC hírportáljának tudósítása alapján az MTI. A harmincéves Thibault négy évvel ezelőtt tizenöt métert zuhant egy balesetben; a gerince megsérült, és mind a négy végtagja lebénult. A következő két évét kórházban töltötte.

Képünk illusztráció (Fotó: Mao Siqian / XINHUA)

A fiatal férfi 2017-ben részt vett a Grenoble-i Egyetem és a Clinatec kutatóközpont exoskeletonos kutatásában. Agyának felszínére, a mozgásirányítási terület fölé két implantátumot ültettek be a kutatók, mindkét eszközön 64 elektróda érzékelte az agytevékenységet, és közvetítette a jeleket egy számítógépnek. Először egy számítógépes játékkal kellett gyakorolnia virtuális avatárja mozgatását az agyi implantátum segítségével, majd ráerősítették az exoskeletont, hogy próbáljon meg mozogni benne.

„Ilyen lehetett, amikor az ember az első lépéseket tette meg a Holdon. Előtte két évig nem tudtam járni, elfelejtettem, milyen állni, és azt is, hogy magasabb vagyok, mint a többiek a laborban” – mesélte Thibault.

A 65 kilogrammos robotszerkezet nem tudja teljes mértékben visszaadni a mozgáskészséget, mégis nagy lépést jelent azokhoz a hasonló elven működő szerkezetekhez képest, amelyek eddig csak egy-egy végtag gondolati irányítását tették lehetővé. A férfi a vázban úgy tudott mozogni, hogy azt a mennyezethez erősítették, nehogy elessen benne, ami azt jelenti, hogy a szerkezetet egyelőre nem lehet a laboratóriumon kívül használni. Alim-Louis Benabid, a Clinatec vezetője szerint messze vannak még messze vannak az önálló járástól, mert hiányoznak azok a gyors és pontos mozdulatok, amelyekkel az elesést meg lehetne előzni.

Thibault-nak 71 százalékban sikerült keze-lába mozgatásával, csuklója elfordításával megérintenie a kijelölt célpontot. „Megmutattuk, hogy az alapelv helyes, bizonyítottuk, hogy az exoskeletonnal fokozni tudjuk a páciens mobilitását” – hangsúlyozta Benabid, hozzátéve, hogy további terveik között szerepel az ujjak mozdulatainak irányítása is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top