nlc.hu
Életmód
Halálfejes lepkét találtak Dévaványán

Halálfejes lepkét találtak Dévaványán

Magyarországon nagyon ritka ez a misztikus lepkefaj, ráadásul ez a példány furcsa helyről került elő.

Halálfejes lepkét nagyon ritkán lehet látni a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a napokban mégis rábukkantak egy példányra a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson.

A nemzeti park beszámolója szerint a hatalmas éjjeli lepke furcsa helyről, egy kéményből került elő. A kéménybe ugyanis méhek költöztek, a halálfejes lepke pedig imádja a mézet. A méztolvajt az segíti, hogy olyan feromont bocsát ki, amellyel a méhek számára „láthatatlanná” tud válni.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén ez volt az első halálfejes szender megfigyelés. Bár ez a példány kissé kormosan került elő a kéményből, a fajra jellemző halálfej így is jól kirajzolódik rajta.

A Dévaványán előkerült halálfejes lepke (Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park)

A halálfejes szender a lepkék világának egyik legmisztikusabb képviselője. Szárnyfesztávolsága a 12 centimétert is meghaladhatja. Kifejlett egyedei vándorlásuk során időnként Magyarországon is felbukkannak. Néha a nőstények petét is raknak nálunk, a hernyók bebábozódnak ugyan a talajban, de a hazai hideget nem bírják, tavaszig megfagynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top