Életmód
Szponzorált tartalom

5 fontos dolog, amit nem tudtál a migrénről

Élete során a lakosság több, mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig tartó, visszatérő fejfájása. Ez a magas szám már önmagában is meglepő, de fontos az elején leszögezni: nem minden fejfájás migrén. Hogy mitől migrén a migrén? Mutatjuk!

Öt dolog, amit nem tudtál a migrénről

Egymillió migrénes országa vagyunk

Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. Ez a fejfájás élete során a népesség kb. 20 %-át, míg egy év alatt 13 %-át érinti. Nők körében kb. háromszor olyan gyakori, mint a férfiakban.  Legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes.  Magyarországon hazai és európai adatok alapján 1,2-1,4 millió migrénessel számolunk.  

A migrén nem az erős fejfájás szinonimája

A hétköznapi beszélgetésben a „migrén” szót gyakran az erős fejfájás szinonimájaként használjuk, pedig orvosi értelemben a migrén egy konkrét betegség, jellemző tüneti képpel és speciális kezelési lehetőségekkel. A „migrén” mint kifejezés a „hemicrania” szóból származik, mely magyarul féloldali fejfájást jelent.

Tatár Csilla is a migrénesek táborát erősíti, nézd meg a migrénről készült videóját:

Akár három napig is tarthat!

A migrénes fejfájás – legalábbis kezdetben – valóban féloldali; kezdődhet homlok-, vagy halántéktájon, máskor a tarkó környékén is, majd a legtöbb esetben a fej egyéb részeire terjed. A fájdalom a betegek 40%-ában előbb-utóbb kétoldalivá válik. A migrénes fájdalom közepes, vagy erős: a mindennapi tevékenységeket zavarja, sőt gyakran meg is gátolja. A fájdalom legtöbbször lüktető vagy görcsös, ami mozgásra, lehajlásra fokozódik. A migrénes fájdalom hatékony kezelés nélkül legalább 4 óráig, de akár 3 napig is tarthat.

Csak egy sötét szoba segít?

A migrénes roham alatt a betegek a környezeti ingerekre (fények, zajok, illatok) fokozottan érzékenyek, sokan csendes, sötét szobában keresnek menedéket. Emellett a migrént kísérheti hányinger, sőt hányás is, de ezek hiánya sem zárja ki a migrént. A sötét szobán túl szerencsére létezik már megoldás; a migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés vagyis a fájdalomcsillapítás, illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés.

Mi az az aura?

Ne gondoljunk semmi misztikus dologra. A migrént előre jelezheti látászavar (szikrázó, fénylő foltok érzékelése, esetleg csőlátás), illetve fokozatosan terjedő végtagzsibbadás vagy gyengeség is. Ezeket nevezzük összefoglaló néven migrénes auratüneteknek. Ezek azonban csak a migrénesek mindössze negyedénél fordulnak elő.

Sajnálatos tény, hogy a migrénesek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz, hogy megkapja a megfelelő diagnózist, annak ellenére, hogy több olyan teszt létezik, ami a migrén felismerését megkönnyíti.  A Migréndiagnosztikus kérdőív (MDX kérdőív) több, mint 90%-os biztonsággal képes a migrén kiszűrésére. Amennyiben felmerül a migrén gyanúja, mindenképpen konzultálj neurológus szakorvossal.

Vajon te is migrénes vagy? Töltsd ki az MDX tesztet, és kiderül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top